Eesti sumomaadlejate poolt rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt võidetud medalite arv kasvas 132-le (15 kulda, 36 hõbedat ja 81 pronksi). Üksnes käesoleval aastal on võidetud 13 medalit (4 kulda, 2 hõbedat ja 7 pronksi).

Spordiklubisse Sakura kuuluv ja Audentese erakoolis õppiv Tudu neiu Epp Mäe paigutati kui naisjuunioride vanuseklassi /U18/ tiitlikaitsja võistlustabelisse esinumbrina ning oli eelringis vaba. Teel finaali alistas ta tehnikaga Yori-taoshi venelanna Irina Petrova ja seejärel tehnikaga Oshi-taoshi jaapanlanna Miku Yamanaka. Finaalkohtumises oli Epu võidutehnikaks Kubi-nage ehk maadlusterminoloogiat kasutades nupuvõte. Sellest võttest pidi Epp Mäe paremust tunnistama mongolanna Khorolsuren Munkhmagnai. Naisjuunioride keskkaalus osalesid 12 riigi sportlased.

Epp Mäe kaitses edukalt oma kaks aastat tagasi Rakveres võidetud maailmameistri tiitlit ning on nüüd esimese Eesti sumotorina kahekordne maailmameister.

Ka teisel võistluspäeval toimunud täiskasvanute MM-il paigutati Epp Mäe turniiritabelisse esinumbrina, kuna eelmise MM-i võitjat Maryna Prištšepat (UKR) kohal ei olnud. Keskkaalus (kuni 80kg) osales 17 naist. Avaringis alistas Epp austraallanna Monica Mackenzie. Võidutehnikmaks taas Kubi-nage. Ootamatult tuli aga tõrge teises ringis, kui kaotus tuli vastu võtta bulgaarlannalt Mariya Georgieva'lt, kellel pikkust vaid 163cm. Eestlannale sai saatuslikuks liigne enesekindlus. Ta ründas vastast korralikult võtet ette valmistamata ja haaret saavutamata ning kaotus oligi käes. Loota võis nüüd üksnes pronksile. Pronksimatšis tuli aga Epule vastu venelanna Anna Alexandrova, keda Epp seni veel kordagi võitnud ei olnud. Kaotus tuli suvel Pekingis toimunud Sportaccord&Combat Games sumoturniiri võitjalt ka seekord.

Naisjuunioride kergekaalus (kuni 60kg) esines väga tublilt Audentese erakoolis õppiv Põltsamaa neiu Johanna Kikkas. Loos oli Johannal karm, kuid esimesed matšid pidas ta väga ilusas ja võidukas stiilis. Esmalt võitis ta tehnikaga Uwate-nage jaapanlanna Sayaka Matsuo ning seejärel tehnikaga Yori-taoshi venelanna Elena Khlytina. Poolfinaal brasiillanna DorotaiaFranciele Da Costa'ga toimus võistluste õhtupoolses osas ning eestlanna ei pidanud psüühilisele pingele vastu. Tehnikaga Yori-taoshi kaotas ta matši. Pronksimatšis oli Johanna taas endises hoos ning alistas tehnikaga Oshi-taoshi bulgaarlanna Gergana Vatsova.

Naisjuunioride absoluutkategoorias saavutas Tallinna Arte Gümnaasiumis õppiv Põltsamaa neiu Dagny Kungus seitsmenda koha ning naiste konkurentsis kaasa ei teinud.

Väga südilt esines Dagny aga juunioride naiskonnas, kus ta oma vaprusega innustas oma naiskonnakaaslasi vägitegudele. Üldse oli neidude võistkondlik turniir meie jaoks midagi rubriigist „Uskumatu kuid tõepärane". Oma naiskonnad oli välja pannud 14 riiki. Eesti kui eelmise MM-i pronks paigutati ning jäi seetõttu esimeses ringis vabaks. Medalit lootsime ka nüüd, kuid see millega tüdrukud hakkama said oli lausa müstiline. Esmalt alistati tugevakoosseisulinne Poola kes eelringis sai jagu samuti väga tugevast Brasiiliast. Võidu tulemis 2:1. Dagny Kungus kaotas tehnikaga Yori-kiri keskkaalu individuaalturniiril pronksmedali võitnud Jagoda Jochaniak'ile, kuid Johanna ja Epp olid võidukad. Johanna (60kg) alistas tehnikaga Uwate-nage Natalia Talarczyk'i (82kg) ja Epp (75kg) tehnikaga Abise-taoshi Joanna Polerowicz'i (90kg).

Tõeline pomm oli aga meie neidude 3:0 võit Ukraina üle ning pääs finaali. Otsa tegi lahti Dagny Kungus (70kg), kes alistas tehnikaga Yori-kiri Olga Pashkova (92kg). Siit tekkis juba lootusesäde, sest arvata võis, et Epp otsustavas matšis naljalt ära ei anna. Asja otsustas ära aga hoopis Johanna, kes alistas tehnikaga Uccari endast 65kg raskema Tetyana Borysova. Epul tuli juba maadelda vastasega, kes praktiliselt vastupanu enam ei osutanud. 90kg kaaluva Iryna Galstyan'i lükkas ta sumoringist välja Yori-kiri'ga. Eesti neidude kogukaal 205kg ukrainlannade 307kg vastu on tõestuseks, et sumos ei otsusta ainult suur kehakaal.

Finaalis sõitsid jaapanlannad: Asumi Yachi (90kg), Emi Inaba (93kg) ja Yuka Oeta (125kg) - kokku 308kg, meie tüdrukutest küll nagu buldooseriga üle, kuid nende oskused olid ka võrdelised kehakaaluga. Kõigi jaapanlannade võidutehnikaks oli Oshi-taoshi.

MM-l osalesid järgmiste riikide sportlased: Argentiina, Austraalia, Aserbaidžaan, Brasiilia, Bulgaaria, Taiwan, Egiptus, Eesti, Gruusia, Saksamaa, Hong Kong, Ungari, India, Itaalia, Jaapan, Moldova, Mongoolia, Holland, Leedu, Läti, Poola, Portugal, Venemaa, Šveits, Tai, Ukraina, USA, Uus-Meremaa, kokku 29 riiki.

Enne võistluseid toimunud Euroopa Sumoliidu kongressil otsustati, et 2011. aasta EM (U21 ja täiskasvanud) toimub augustis Rakveres ja Rahvusvahelise Sumoföderatsiooni kongressil, et 2011. aasta MM toimub oktoobris Sharm El Sheikh'is /Egiptus/.
Tehti teatavaks Rahvusvahelise Sumoföderatsiooni juhatuse liikmete nimekiri, kuhu kuulub ka Eesti Sumoliidu president Andres Jaadla.