Väited, et enam kui kümme sumomaadlejat on matšide tulemusi müünud või kokku leppinud, on Jaapanit põhjalikult vapustanud. Peaminister Naoto Kan nimetas seda reetmiseks, teatab AFP.

Jaapani meedia teatas kolmapäeval, et Tokyo politsei avastas sumomaadlejate mobiiltelefonidest saadetud tekstisõnumid, millest selgub, et matšide tulemusi lepiti kokku.

Spordiminister Takaki, kelle haldusalasse kuulub ka sumotööstus, teatas, et Jaapani sumoliidu juht Hanaregoma informeeris ministeeriumi selle kohta, et kolm madalama Juryo taseme maadlejat on kokkuleppematšide olemasolu üles tunnistanud.

„Kui matšide tulemusi tõesti kokku lepiti, oleks see Jaapani rahva ränk reetmine,” ütles peaminister Kan neljapäeval parlamendis ja lisas, et valitsus kutsus sumoliitu üles juurdlust alustama.

„Mul tekib küsimus, kas sumo on ainult show või tõsine sport,” ütles 66-aastane sumofänn Kazuo Shikata Tokyo Ryogoku Kokugikani staadioni juures. „Ma loodan, et kõrgema taseme sumomaadlejad ei ole sellega seotud.”

72-aastane Ruriko Wada kardab aga, et see võib olla vaid jäämäe tipp. „Ma tahaksin sumo toetamist jätkata, aga ma ei tea, kui palju ma saan sellesse veel uskuda.”