Tudu Põhikoolis õppiv 15-aastane neiu suutis tõsist konkurentsi pakkuda maailma tugevamatele sumonaistele ning saavutas lõppkokkuvõttes keskkaalus (kuni 80 kg) viienda koha.

Oma esimeses matšis alistas Epp 22-aastase tänavuse Aasia meistri Orolzod Bayarsaikani Mongooliast tehnikaga yorikiri. Teises matšis oli Epu vastaseks väga kogenud 34-aastane kahekordne MM-i pronks (2005 ja 2006) tailanna Saguna Chalermthip. Ka endast 19 aastat vanema politseinikuna töötava naise alistas Epp yorikiriga.

Järgmine matš oli juba poolfinaal, mille võitmine tähendanuks kohta finaalis. Kahjuks jäi Epul kogemustest vajaka, et alistada 21-aastane jaapanlanna Asano Matsuura, kes hiljem krooniti ka maailmameistriks. Eestlanna kaotas matši tehnikaga oshitaoshi.

Matšis kolmanda koha pärast pidi Epp tunnistama 27-aastase venelanna Marina Dvoretskaja paremust, kelle võidutehnikaks oli uwatenage. Epp Mäe ülesandeks oli koguda kogemusi tuleval aastal Rakvere MM-il edukaks esinemiseks naisjuunioride klassis. Et ta suudab juba praegu naiste tippudega edukalt hakkama saada, oli üllatus ja see eeldab, et vähemalt üks medalipretendent on meil kodusel MM-il kindlalt olemas.

MM-il võistlesid veel Epp Mäe 18-aastane vend Siim (meesjuunioride ehk U-18 vanuseklassi kergekaalus kuni 80 kg) ja meeste kergekaalus kuni 85 kg) ning tallinlane Fjodor Ursaki (meeste keskkaalus kuni 115 kg).

Loosi tahtel läks Audentese Erakoolis õppiv tudukas dohyole võistluste kõige esimeses matšis, kui kohmetud olid veel nii sportlased kui ka kohtunikud ja sai tehnikaga yorikiri kirja kaotuse brasiillaselt Everton Neri Murakamilt. Asi tundus aga väga kahtlane, sest selle nurga alt, kust siinkirjutaja matši jälgis tundus, et esimesena astus ringist välja brasiillane. Seda arvamust kinnitas ka Fjodor Ursaki poolt tehtud videoülesvõte. Protestimine kahjuks tulemust ei andnud. Otsustavad matši jälgivad kuus kohtunikku ning nende otsus on lõplik. Järgmises matšis kaotas Murakami hiljem juunioride maailmameistriks tulnud jaapanlasele Masakatsu Ishiurale ning Siimu debüüt MM-il oli lõppenud.

Meeste hulgas oli Siim Mäe esimeseks vastaseks samuti brasiillane Fabiano Isamu Kuroda, kelle vastu tal erilisi šansse ei olnud. Brasiillane kaotas järgmises matšis hilisemale hõbedamehele bulgaarlasele Stilian Georgievile ja Siimu võistlus oli lõppenud. Kergekaalu maailmameistriks krooniti ungarlane Sandor Bardosi.

Fjodor Ursaki esimeseks vastaseks oli tugev egiptlane Ramy Belal, kelle ta suutis tehnikaga uccari alistada, kuid kukkus ise seejuures dohyolt alla nii õnnetult, et vigastas tugevalt oma õlga. Järgmises matšis pidi ta praktiliselt ühe käega maadeldes tunnistama ukrainlase Konstantin Jemakovi paremust ning langes konkurentsist välja. Jermakov sai hiljem kolmanda koha, maailmameistriks krooniti aga keskkaalus 23-aastane jaapanlane Katsuo Yoshida ja seda neljandat aastat järjest.

Eesti sumol on potentsiaali, kuid napib raha

Et Eesti sumol on potentsiaali, seda tõestavad tosina aasta jooksul rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt võidetud 91 medalit ja ka see, et meil on oma edukas mees Jaapani profiliigas. Kõik see pole aga kahjuks äratanud sponsorite huvi ala toetamise vastu. Väga iseloomulik on Rakvere Lihakombinaadi juhi vastus abipalvele: “Me kardame, et sumo toetamine võib mõjuda negatiivselt meie toodangu mainele. Oleme oma reklaamis orienteeritud kaalu jälgivatele koduperenaistele.”

Lennupiletid Chiang Maisse olid nõnda kallid, et nelja pileti väljaostmiseks kulus kogu Eesti Sumoliidu raha. Elamisraha, stardi- ja liikmemaksude osas toetasid Vinni Vallavalitsus, Lääne-Virumaa Spordiliit ja Lääne-Virumaa Kultuurkapital. Suur tänu nendele selle eest! Rahanappuse tõttu puudus MM-iks igasugune tsentraliseeritud ettevalmistus. Iga sportlane valmistus iseseisvalt. Epp Mäe peamiseks treeningpartneriks oli näiteks tema oma isa Riho Mäe.

Sumo kui kontaktsete kahevõitlusalade baasala

Amatöörsumos pole juba mitmendat aastat jäme ots enam jaapanlaste käes. Lõviosa medaleid läheb Venemaale, ka Ukraina on tugevalt tõusuteel. Venemaa edu pandiks on viis aastat tagasi riiklikul tasemel vastu võetud otsus, et sumo on baasalaks kontaktsetele kahevõitlusaladele (kõik maadlusalad, poks, karate jne.). Kuna paljud sellised alad on olümpiaalad, siis finantseeritakse ka sumot olümpiaaladele ettenähtud kriteeriumitest lähtudes, sumo kuulub spordikoolide õppeprogrammidesse jne. jne. Siit ka Venemaa edu ja tugevus. Huvitav on seejuures, et Venemaa koondis koosneb seejuures peamiselt Osseetia (Alania) ja Tõva sportlastest.

Olen aastaid unistanud ja tööd teinud selle nimel, et selline arusaamine nagu Venemaal ning Ukrainas jõuaks ka meie maadlus- ja judotreeneriteni ning spordijuhtideni. Kahjuks olen liitlasi leidnud väga vähe, kuid positiivseid nihkeid siiski on. Eriti meeldiv on, et huvi sumo vastu on tekkinud paljude koolide kehalise kasvatuse õpetajatel, kes on lülitanud sumo oma kooliolümpia programmi. Kõigi selliste sumoturniiride läbiviimise abistamine on jätnud väga meeldiva elamuse ning nii mõnigi talent on kooliolümpiatelt välja koorunud. Olen veendunud, et sumo on parim test ükskõik millise kontaktse kahevõitluse talentide avastamiseks. Samuti olen veendunud, et alla 10-aastased lapsed tohiksid maadluses võistelda ainult sumos.

Ettevalmistus tuleva aasta MM-iks Rakveres

Väga progressiivne on Eestimaa Spordiliidu Jõud juhatuse otsus hakata alates tulevast aastast korraldama liidu meistrivõistluseid sumos. Esimesed võistlused toimuvad 8. märtsil Vinnis. Loodan väga, et kõik maakonnad, kus tegeletakse maadluse või judoga panevad välja oma koondised. Võistlus saab olema esimeseks valikturniiriks MM-i koondise koostamiseks. Teiseks valikukriteeriumiks on 20. aprillil peetavad 13. Eesti meistrivõistlused. Nendel kahel võistlusel koondise kandidaatideks kuulutatud sportlased peavad oma sobivust koondisse tõestama juba rahvusvahelistel võistlustel ja õppe-treeningkogunemistel.

17. novembril Chiang Mais toimunud IFS-i kongressil võeti vastu kolm otsust. Esiteks hakatakse naiste MM-võistlusi ametlikult nimetama Women Sumo World Championships (varem Shin Sumo World Championships). Teiseks selgitada 2008. aastal Rakveres toimuval MM-il maailmameistrid ka naisjuunioride (U-18) klassis. Kolmandaks kinnitati 2009. aasta sumo MMi korraldajaks Kairo ja 2010. aasta MMi korraldajaks Varssavi.

RIHO RANNIKMAA