Martin, selgita palun, millega sa täpselt tegeled?
Ma olen pokkeriagent ja agentuuri Poker Icons üks asutajatest. Pokkeriagent on põhimõtteliselt nagu iga teine spordiagent, aga meie oleme keskendunud pokkerimängijatele ja pokkerivaldkonnale. Üritame leida talendikaid mängijaid ja aidata neid läbirääkimistel võimalike partnerite ja sponsoritega - peamiselt erinevate live ja online pokkeritubadega.

Ja kogu seda äri ajad sa Tallinnast?
Jah, elan Tallinnas eelmise aasta augustist ja mulle meeldib siin väga. Kui räägime disainist, stiilist või toidust, siis Tallinn on paljudest teistest linnadest tublisti ees. Siin on avatud mõtlemisega toredad inimesed ning muidugi madalad hinnad. Minu soomlasest tüdruksõber õpib TTÜ-s ning siit saan kergelt ajada mitmeid teisi peamiselt Soomega seotud ettevõtmisi.

Kuidas teie agentuur üldse alguse sai?
Tegemist on Rootsist ja Soomest pärit sõprade seltskonnaga, kes lõid Poker Iconsi paar aastat tagasi. Algselt tegelesime peamiselt pokkeriproduktsiooniga. Näiteks Tallinnas neli korda aastas toimuva ametliku Soome-Rootsi pokkeri maavõistluse Pokerfinncampen korraldamisega. Ühtlasi korraldame pokkerikruiise algusega Rootsist või Soomest erinevatesse paikadesse. Pooleaastase tegutsemise järel mõistsime, et turul on ruumi tegutsemiseks ka pokkeriagentuurina, kuna mängijad vajavad abi lepinguläbirääkimistel ning pokkeritubadel on tarvis abi meediasse jõudmisel.

Kas selliseid agentuure tegutses ka enne teid?
Jah, tol ajal oli meie kaubamärk tegelikult Vegas Group ning Norras tegutses ettevõte Poker Icons. Ostsime selle ära ja ühendasime kaks ettevõtet tänaseks Poker Iconsiks. Norra firma tõi kaasa ka mitmed tuntud mängijad, teiste seas Annette Oberstadti. Meie portfoolios olid toona näiteks Michael Tureniec ja Stefan Mattsson. Aja jooksul õnnestus meil korraldada näiteks Annette Oberstadti üleminek Betfair pokkeritoast Full Tildi reklaamnäoks, mis on selgelt üks valdkonna edukamaid diile. Täna on Poker Iconsil esindajad mitmel pool maailmas, ka näiteks Lõuna-Ameerikas ning on olnud ka Aasias.

Milliseid nimekaid mängijaid te veel esindate?
Poker Icons on viimasel ajal olnud eriti just Põhjamaade piirkonnas väga aktiivne. Oleme kaks ja pool aastat esindanud näiteks soome pokkeriässa Juha Helppit ja just nüüd saime talle väga hea lepingu Soome pokkerimonopoli RAYga. Samuti esindame Party Pokeri tänast suurimat pokkerinägu Dragan Galicit ja PPNi värsket profitiimi liiget Jamie Gold'i. Lisaks esindame Kanada mängijat Jeff Sarwerit ning hiljuti alustasime koostööd EPT võitja Anton Wiggiga ja Jens Kyllöneniga.

Miks peaks edukas mängija kasutama pokkeriagenti, kui pokkeritoad otsivad ka iseseisvalt endale reklaamnägusid?
See on tõsi, kuid väljapaistmiseks vajab mängija sageli enamat. Kedagi, kes teda tugevalt promob ning kellel on kogemus sõlmida häid lepinguid, teades tänaseid lepinguväärtuste piire. Kui pokkerituba pöördub koostööpakkumisega mängija poole otse, on mängijal teistelt pokkerisaitidelt alternatiivseid pakkumisi saada reeglina üsna keeruline ja aeganõudev. Meie saame seda teha kiiresti.

Kui oled mängija väiksel turul, siis pole lepingu sõlmimine suurte pokkeritubadega - nagu PokerStars, Full Tilt või Party Poker - isegi väga tublide tulemuste korral kerge. See on raske töö ja miks mitte palgata selle tegemiseks endale ekspert?

Toome võrdluseks jalgpalli. Zlatan Ibrahimovic vahetas klubi ja liikus Barcelonast FC Milani. Ta sai väga hea lepingu, aga kes selle lepingu sõlmis? Zlatan ei tegele ju ise läbirääkimistega, vaid ikka tema agent. Kas agent on pururikas? Jah, muidugi. Aga on Zlatan rikas? Palju rikkam kui varem.

Aga miks peaks mõni pokkerituba kasutama teie teenuseid?
Pokkeritoad pöörduvad ka ise meie poole, öeldes, et meil on koht spondeeritud mängija jaoks näiteks Rootsi turul ja leidke meie jaoks sinna sobiv mängija. Pokkerisaidid kasutavad meid, kuna me tunneme sageli erinevaid kohalikke turge paremini.

Mis on kriteeriumid mängija jaoks, et saada profilepingut pokkeritoaga?
Mängija PR-väärtus on ülitähtis, kuna leping keerleb ikkagi peaasjalikult pokkeritoa vajaduste ümber. Nad otsivad pokkeritalente, kes on head promotsiooniks. Mängija peab olema mingil moel eriline, välja paistma, oskama intervjuusid anda ja meediaväärtust luua.

Kirjelda palun mängijate profilepingud pokkeritubadega.
Lepingud on erinevad. Mõne jaoks tähendab see tunni- või kuupalka, võib-olla lisaks head rakebacki diili või muud sellist. Teiste jaoks tähendab see teatud summas turniiripileteid, konsultatsioonitasu või mõne väiksema pokkeritoa puhul isegi ettevõtte osalust.

Kui palju teie teenus maksab, kui mõni Eesti mängija tahaks lepingut pokkeritoaga?
Esimene reegel on see, et me ei küsi midagi, kuni mängija ei saa lepingut. Kui aga läbirääkimised õnnestuvad ja leping sõlmitakse, siis soovime sellest oma osa. Samas ei võta me ka päris kõiki jutule, aga kui mängijal on olemas teatav meediaväärtus, siis miks mitte. Kasuks tuleb EPT või WPT tiitel või miljon dollari ulatuses tõestatud võite internetis, live-turniiride puhul oleks kindlasti oluline olla oma maa TOP 5 enimteeninud pokkerimängija hulgas. Samuti võib lepingu kindlustada miski muu, mis ta eriliseks teeb.

Diil mõne Eesti mängijaga ei pruugi olla nii suur kui näiteks Annette Oberstadtil, aga kindlasti on juba täna eestlasi, keda ma tahaksin väga esindada. Jah, nende jaoks on olemas ka turg ja pokkeritoad, kes neist huvituvad.

Sinu hinnang - kas mõnel eestlasel on võimalus saada endale korralik profileping?
Üks meie viimase aja olulisemaid saavutusi ongi esinduslepingu sõlmimine Janar Kiivramehega. Ta on esimene Eesti mängija, keda Poker Icons esindab, ning me usume siiralt, et sellel on väga positiivne mõju Janari professionaalsele karjäärile, Poker Iconsi siinsele esindatusele ning kokkuvõttes ka Eestile kui pokkeririigile ja siinsele pokkeri kogukonnale.

Meie esimesi tegevusi Janar Kiivramehe promoks on tema osalemine sel nädalavahetusel Ahvenamaal PAF Poker Challenge turniiril, millest oodatakse osa võtma kuni 200 mängijat. Meie Poker Iconsis usume, et selle turniiri võidab eestlane.