1. Kes valetab – kas reformierakondlasest rahanduskomisjoni liige Remo Holsmer või endine teenekas korvpallitreener Jaak Salumets?

Eesti Päevaleht küsis, kes ikkagi otsustab, kuidas EOK-le eraldatud raha spordialade vahel jaotatakse.

Holsmer (e-kirjas): „Spordialaliitude toetamise summad otsustab EOK täitevkomitee.“

Salumets: „Katuseraha jaotamine on puhtalt 101 parlamendiliikme otsus.“

Head sõbrad, kumb teist siis valetab? Salumetsa juttu toetasid ka teised EOK täitevkomitee liikmed, kelle sõnul on nende valik lihtne: kas järgida poliitikute jaotust või jäädakse rahast sootuks ilma.

Poliitikute leer nii ühtne polnud, sotsiaaldemokraadist rahanduskomisjoni liige Kalvi Kõva tunnistas, et poliitikud edastavad spordirahvale oma eelistusi, kuid tema sõnul on viimastel õigus siiski sõna sekka öelda.

2. Kuhu kadus 198 000 eurot?

Vähemalt sellele küsimusele on konkreetne vastus olemas. Jah, tähelepanelik lehelugeja pani kindlasti tähele, et riigikogu eraldas EOK-le 1,4 miljonit eurot, kuid EOK jagas spordialaliitudele 1,202 miljonit eurot. Aga raha ei kadunud kuhugi, vaid on kindlas kohas – EOK-s. Ehk "jagajale" ei jäänudki näpud. EOK oli samuti rahavajajate nimekirjas, pidas erakondadega läbirääkimisi ning riigikogu pidaski Eesti spordi katusorganisatsiooni katuseraha jagades meeles. Huvitav, kas see summa oli paika pandud riigikogus või siingi „otsustas“ täitevkomitee? Selguse huvides võinuks meediale saadetud tabelist läbi käia ka EOK-le eraldatud summa.

3. Mis juhtus Neinar Seliga?
Kui esialgu teatasid EOK juhid, et president Neinar Seli puudus eilselt koosolekult halva tervise tõttu, siis hiljem ei maininud Seli avalikkusele saadetud selgitavas läkituses terviseprobleeme, vaid ütles, et ei tahtnud otsustamisprotsessi mõjutada. Oli ta siis haige või eetiline? Või haige ja eetiline? Miks selline infomüra?

4. Miks kasvas enim suusaliidu toetus?
Eelmise aasta katuseraha jaotusega võrreldes hakkab silma, et kõige suurem hüppe tegid suusaliit ja orienteerumisliit. Suusaliidu summa kasvas mulluse tulemuste mõttes viletsa hooaja järel 125 000 eurolt 165 000 eurole, orienteerujate rahapakk 10 000-lt 50 000-le. Kui viimast põhjendas EOK peasekretär Siim Sukles järgmisel aastal Eestis toimuva MM-iga, siis mis on toetuse suurenemise põhjus suusatajate puhul?

Teiste suuremate alaliitude muutused: kergejõustikuliit sai 225 000 (mullu 320 000), korvpalliliit 225 000 (276 500), võrkpalliliit 180 000 (225 000), maadlusliit 50 000 (50 000), sõudeliit 10 000 (40 000), vehklemisliit 5000 (35 000). Tõstmisliidu osa katuserahast on püsinud aastaid stabiilne – null eurot. Rio olümpial on Eesti medalilootused seotud kergejõustiku, tõstmise, maadluse ja vehklemisega. Kolmele viimasele neist eraldati kokku 55 000 eurot ehk enam-vähem sama palju kui karate (37 000) ja curlingu (15 000) alaliitudele. Küsiks kelleltki selgitust, aga kellelt? Üks (poliitikud) näitab näpuga teise (EOK) suunas ja vastupidi.

5. Miks Kanter auti mängiti?
Teada oli, et kettaheitja Gerd Kanter soovis kandideerida EOK presidendiks. Kuna valimised toimuvad seekord erandlikult juba kevadel, siis peab ta nüüd olümpiale keskendumise tõttu sellest loobuma. Veider. Kas tugevaid kandidaate on nõnda palju, et üks sirge seljaga spordimees osutus ülearuseks? Asjade loogiline käik olnuks see, et Seli astub kohtus süüdi jäämise järel kohe tagasi ja juhtimise võtab ajutiselt üle asepresident Toomas Tõnise, kes selleks ka valmisolekut väljendas.

6. Kumba päevakorrapunkti arutati pikemalt – Seli tagasiastumist või katuseraha jagamist?
Lõpetuseks iseenesest tähtsusetu küsimus, mis ilmestab olukorda hästi – palju aetakse häma, esitatakse pool- ja veerandtõdesid ning ajakirjanik tõesti ei tea, kelle sõnu saab üldse uskuda. Igatahes Suklese sõnul arutati eile kõige pikemalt presidendi küsimust, EOK infojuhi Aivo Normaku teatel aga katuseraha jagamist. Kumba siis?