Hei sõber tule saaki võtma spordipeenralt
tristar 111 tõestab veenvalt
et triatlon – see on imelihtne
kooliajast mäletan et saada kolme ühte
ei olnud vaja teha muud
kui vaid kolm korda kinni hoida suud

kes poleks sõitnud 111 kilomeetrit bussis
see on nii nüri närvid alatasa krussis
sest nõnda raske leida endal tegevust
kuid mõõtes enda tugevust
ujudes jalgrattal vändates või joostes
sa tunned ennast kiiremana
bussidest ja hoostest
sest 111 versta lendab nagu linnutiivul
ja iga kilomeetripost sul
pakub õnneviivu

Contra, palun selgita lugejatele, mis on triatlon?
Üks legend räägib, et triatlon sündinud kolme sportlase – ujuja, ratturi ja jooksja vaidlusest, et kes on kõikse kõvem spordimees. Tehtud siis kombineeritud võistlus kolmest alast. Raudmehe võistlus on võimas inimliku tahtejõu väljendus – kõigepealt 3,8 km ujumist, siis 180 km rattasõitu ja 42,195 km jooksmist. Aga neile, kes rauast ei ole, on ka oma formaadid välja töötatud.
Oluline on märkida, et kuna ma ei ole ühtegi triatloni veel läbinud, ei tea ma hästi, kui suurt paindlikkust nõuab ühelt alalt teisele üleminek. Eriti ujumiselt ratta selga istumine. Jooksmist ma ükskord proovisin, kui olin ühe ja sama Tartu rattaralli juba teist korda katkestanud tehnilise probleemi tõttu, panin ratta katkestamisbussi ja hakkasin tagasi Tartu hääletama. Sain Tartust umbes 7 km kaugusele. Siis otsustasin lõpuni jooksuga minna. Või peaks ütlema alguseni, sest ma tulin vastassuunast.

Miks just triatlon?
Eestlasele on ikka mitmekülgsus meeldinud. Õige eestlane peab hakkama saama kõigi töödega, tegema kõiki spordialasid hästi. Kahevõistlus ja kümnevõistlus on meile ka olulised alad olnud, vahepeal ka moodne viievõistlus.
Ma ise olen triatlonitest hoidunud, ei viitsi juba ammu ratast võistluskohtadesse vedada ja üleüldse jooksmine pakub mulle kõige rohkem. Aga ikka tahad uusi asju ka vahepeal proovida ja kuivõrd Ain-Alar lubas mind igati abistada, ei olnud võimalik loobuda.

Spordihuvilised arvatavasti teavad, et sportimise pisik on sul küljes juba ammust aega. Neile, kes veel kursis ei ole – palun kirjelda millega oled siiani tegelenud?
Mulle meeldib pikamaajooks, sest kiiresti joosta ma ei suuda. Olen läbinud 8 jooksumaratoni (42,195 km), olin näiteks ka esimese 6 Tartu Rattamaratoni lõpetaja, teinud korra kümnevõistlust, mänginud volbriõhtul Võimu ja Vaimu kohtumises FC Fauna särgis (nt Erki Noole vastu).
Aga enne, kui hakkasin püsivamalt ise sporti tegema, olin aktiivne tugitoolisportlane juba 15 aastat olnud.

Oled võtnud endale eesmärgiks augustikuus toimuva Tristar Estonia triatloni kõige pikema distantsi – 111 km. Kuidas selleks valmistud?

Arvan, et jooksen nii nagu seni, ehk siis iga päev kui saan, aga püüan rohkematesse kohtadesse jõuda ratta abil, ega ma nii naljalt lihtsalt rattaga sõitma ei kipu. Aga vaatan, kuidas mingi päev sobib. Ujun ikka enda tiigis põhiliselt, eks siis lasen hoolega ringiratast. Talvel proovisin Auras kilomeetrit ujuda, lasin isegi poolteist seal edasi-tagasi. On võimalik küll.
Kindlasti peab ka proovima, kuidas on pärast pikka ujumist rattasadulasse istuda, et pärast ei oleks mingeid üllatusi.
Võib-olla püüan ka pisut rohkem söömist kontrollida, mingit eriprogrammi ma ette ei näe, aga püüan nt teinekord paar lihatükki vähem taldrikule tõsta.

On sul sõpru-tuttavaid kellega saate koos trenni teha ning tulevaks võistluseks valmistuda?
Olen oma naisega koos jooksnud, aga see on ka siiski pisteline kaaslus. Üldjuhul ikkagi üksinda. Ma võtan seda nii loomulikult, et see ongi aeg enda jaoks tavaliselt.
Muide, oma parima maratoni (3:35.05) jooksin nii, et viimased 20 kilomeetrit täitsa üksinda.

Oled oma eesmärgi paremaks silmas pidamiseks kirjutanud ka ühe luuletuse. Kuidas mõjutab pingelisem sporditegemine loometegevust? 

Ega sportimise käigus ilmselt erilisi šedöövreid ei loo. Pigem mõtlen olmelisemaid asju, teen päeva- ja nädalaplaane. Ilmselt luule- ja jooksusamm ei lähe piisavalt kokku.
Kindlasti sportimine mõjutab üldist toonust, ja eriti kui on vaja enda tekste toimetada, siis võib arvata, et ka tänu pikamaajooksule suudan selle kallal niikaua pusida, kuni rahuldav tulemus on käes.

Triatlonil osalemise ettepaneku tegi Contrale Eesti triatleetidest vast kõige tuntum mees – Ain-Alar Juhanson, kes on ise ka Tristar Estonia peakorraldaja. Ain, palun räägi lühidalt üritusest kus Contra end proovile paneb. Kes seal võistlevad ning miks peaks tulema ise osalema või vaatama?

Kunagisest Pühajärve triatlonist on välja kasvanud tõeline triatlonifestival. Programm avatakse reedel, 5.augustil, heategvusliku 5 km jooksuga. Laupäeval, 6. augustil, saavad lapsed 11.1 km distantsil ja harrastajad 33.3 km distantsil end proovile panna. Pühapäeval, 7. Augustil, toimub põhivõistlus TriStar111 Estonia – 111 km pikkusel rajal võtavad üksteisest mõõtu nii individuaalvõistlejad kui ka meeskonnad. Nii laupäeval kui ka pühapäeval on kavas korralik live Rock kontsert ning samuti saab igal päeval külastada Eesti ühte suurimat spordivõistluse Expot. Anname endast parima, et kõik spordihuvilised saaksid koos perega veeta sportliku lõusa nädalavahetuse augustikusel Pühajärvel.

Ain, räägi ka paar sõna Contrast – kuidas koostöö edeneb ning kui heasse vormi mees end 111 km distantsi läbimiseks saab?

Contra elab väga aktiivset ja kiiret elu, seepärast on ta ka seni oma ettevalmistusprotsessis iseseisvalt vastavalt ajale ja võimalustele treeninguid teinud. Kuna ta on eelnevalt juba vastupidavusaladega kokku puutunud, siis ma ei kahtle, et tal võiks 111 distantsi läbimisega mingeid raskusi tekkida. Kindlasti proovime koos ka triatloni treeninguid kui võistlus lähemale hakkab jõudma.