Hingavad ja vetthülgavad spordirõivad annavad parima tulemuse eelkõige siis, kui neid õigesti hooldada. Pesemine taastab ja säilitab rõivaste eriomadusi ja parandab materjali efektiivsust. Kõiki patenteeritud kangastest (gore-tex, eVent, polartec vms) rõivaid pesumasinas tavaprogrammi järgi pestes on aga suur oht nende kangaste omadused halvenevad. Tavaprogramm ja kõva väänamine muudavad kangaste, hingavad ja vett mitteläbilaskvad, omadused hoopis vastupidiseks.

Tavaliselt on head rõivad õmmeldud riidest, mille pindmine kiht on tefloniga töödeldud ja seega ka mustusthülgav – mis ka külge jääb, tuleb kergelt ilma suurema hõõrumiseta maha. Neid rõivaid võib pesta masinas, kuid pesemisetemperatuur ei tohi tõusta üle 40 kraadi. Tavamasinaga pestes peaks seda tegema eriti õrnapesu programmiga. Tsentrifuugimine ei mõju kindlasti hästi 100% veekindla riietuse teibitud õmblustele, sest kulutab need pikapeale lahti. Rõivaid pole soovitatav ka pärast pesemist kokku voltida.

Uutel pesumasinatel on peal spordirõivaste pesurežiim. See ongi tehtud jälgimaks erinevaid spordirõivaste materjale ja et pesemine ei muudaks nende eriomadusi. Pesta ei tohiks pesupulbriga – see sisaldab vees mittelahustuvaid osakesi, mis ummistavad erikangast. Tuleb kasutada kas seebilaaste või vedelaid pesuvahendeid. Hingavate ja vetthülgavate rõivaste all võib vabalt kanda igasuguseid puuvillaseid ja villaseid sokke/ särke – niiskus ei riku membraani. Membraanid ummistuvad tavalise mustuse tõttu.

Erikangastest rõivaid ei tohi kuivatada nii, et temperatuur tõuseks üle 40 kraadi (näiteks lõkkepaistel või kuumas saunas). Parim moodus (näiteks saapavoodrist) membraani kogunenud niiskust välja saada, on panna need ööseks õrnsoojale põrandaküttega põrandale. Loomulikult võib pärast pesu rõivad ka lihtsalt pesunöörile kuivama panna. Vältida kuuma lauspäikest.

Spordipesu puhul ei tohi loputusvahendit kasutada, ehkki see paljudele kangastele keelatud pole. Milleks vastu keha olevat pesu üldse keemiaga immutada? Spordipesu, nagu ka teiste uutest kangastest rõivaste puhul, saab sulatõena võtta pesupulbrireklaami, mis lubab teie pesu täiesti puhtaks pesta vaid 40 kraadi juures. Veelgi parem oleks riided pesemise ajaks võrkkotti pista. Kindlasti tuleb ka spordipesu pestes vältida tsentrifuugimist ja trummelkuivatamist.

Vältida tuleb ka pesupehmendajaid ja valgendeid. Vettpidavaid ja hingavaid pordi- ja matkarõivaid ei tohi keemiliselt puhastada ega triikida. Kui triikimine on vältimatu, tuleb seda teha ainult sooja auruga, mis võib kindlal temperatuuril kanga vetthülgavat välispinda isegi taastada. Kahjuks on risk kanga tööomadusi vale temperatuuriga hoopistükkis kahjustada isegi suurem.

Kvaliteetsel n-ö membraaniga rõival on kestev vetthülgav väliskiht, mis toimib esimese kaitsena vihma ja vee vastu. See kiht kulub ajaga ning vajab taastamist. Vettpidav riie vajab taastamist siis, kui vesi ei jää enam tilgana riide pinnale pidama. Vetthülgava väliskihi regulaarne uuendamine aitab rõiva omadusi oluliselt parandada.


Täisartiklit saad lugeda lehel tervisesport.com!