Paljudel spordialadel, mida harrastatakse õues põhjamaiselt karges ja muutlikus kliimas, vajatakse lisaks higi eemaldamisele ka kõrgendatud soojapidavust ning kaitset tuule ning vihma eest. Kõiki neid omadusi ühte ja samasse riidekihti saab küll ka ühendada, aga see pole siiski mõistlik. Kasulikum on mugav temperatuur kehapinnal saavutada eri riietuse kihte kombineerides. Seega, universaalsem ning odavam on laialdaselt tunnustatud kihilise riietumise põhimõte, kus:
alumiseks kihiks niiskust kehast eemaldav ning sooja andev liibuv spordipesu, selle peale vajadusel soojust isoleeriv, aga samas hästi hingav vahekiht, ning kõige peal vajadusel tuult ning vihma pidav pealiskiht.

Kõikide kihtide juures on väga oluline ventileeritavus, et vältida umbset kilekotiefekti. Seda on eriti keeruline saavutada vihma- ning tuultpidava pealiskihi juures. Sisuliselt tuleb kasutada kalleid ning tehnilisi materjale ning lisaks veel keerukamaid konstruktsioone, nagu näiteks klappe kus vihm valgub jooksujakilt või pükstelt maha aga mis sulguvad kõvema tuule puhudes. Samas pääseb ventileerimiseks vajalik õhk klappide vahelt üles liikuma ka pealiskihi alla. Ükski kiht ei tohi olla niiskust siduv, st kõik materjalid peaksid suunama niiskuse kehast eemale.

Tihti on võimalik ja otstarbekas kasutada ka vaid kahte riidekihti. Näiteks kombineerides alus- ning vahekihti tuule- ja vihmavaba ilma korral, või alus- ja pealiskihti tuulise või vihmase aga mitte väga külma ilma korral. Variante on muidugi palju ning on suures sõltuvuses inimese individuaalsetest nõudmistest, näiteks temperatuuritundlikkusest. Tõsiselt külma ilma puhul näiteks soovitame hakata kasutama näomaski - siis saab vajadusel ka sissehingatavat õhku läbi maski veidi eelsoojendada.

Igal juhul on vajalik veidi vilumust ning kogemusi, et saavutada õige riietumise tasakaal jooksuriiete kasutamises. Tihti muutuvad ka ilmastikuolud jooksmise käigus. Siis on hea omada tehnilisi riietusesemeid, mida saab kergelt väikese mõõdu ning kaaluga pakikeseks kokku panna ning mugavalt endaga kaasa võtta.

Kindlasti tasub pimedal ajal tähelepanu pöörata enda nähtavaks tegemisele. Kindlasti on hommikustel või õhtustel hämaratel või lausa pimedatel aegadel joostes vajalik olla VÄGA SILMAPAISTEV. Siin aitavad kaasa mitte ainud mõned helkurribad, vaid ka võimalikult erk riietus. Viimaste aastate tehnoloogiline areng on viinud selleni, et hästi valgust peegeldavaid (või vähemalt mitteneelavaid) riidekangaid suudetakse teha ka piisavalt pehmekoelisena, nii et nad sobivad jooksmiseks. Lisaks tehti laboritestidega kindlaks et erk oranž on kõige paremini märgatav värv looduses. Ega ilmaasjata liikluse ümbersuunamisel just oranže eraldusmärke ei tarvitata.

Originaalartiklit saad lugeda SIIT!