Kui tallinlane Einart Alus 1954. aastal esimest korda Viljandi järvejooksul starti asus, oli ta 21-aastane. Tänavu on ta endiselt stardis ja läheb 83-aastaselt oma 57. jooksule. Selle pika ajal jooksul on tal vahele jäänud vaid mõne üksik jooks.

Alus on meenutanud, et tema nooruspõlves tulid jooksule, mis toona oli 2. mail, tavaliselt päev varem kohale. 1. mail tehti ümber järve rajal luuret, et selgeks saada, kust läheb kõige kuivem ja kiirem rada. Õhtul oli kultuurimajas tantsupidu, hommikul mindi toonasest hotellist üle tee asunud püstijalasööklasse, võeti hapukapsad sardelliga ja tormati starti.

Alusest 40 päeva noorem Benno Viirandi tegi oma esimese jooksu ümber järve 1958. aastal ning on sellest ajast alates vahele jätnud vaid ühe jooksu. See juhtus 1982. aastal, kui ta tööõnnetuses jala murdis. Visa mees meisterdas endale toona lausa kargud, et nendega tiir järvele peale teha, aga korraldajad ei lubanud teda starti. Nüüd on Benno Viirandi ümber Viljandi järve jooksu rekordimees. Tema asub tänavu starti 58. korda.

Vanusele pole Viirandi alla vandunud ning ta treenib iga päev omanimelisel terviserajal. Selle ehitas Mustlas elava Viirandi koduvald nii, et tee läheb veteransportlase koduukse eest läbi ning sellele pandi nimeks Benno rada.

Stardis ka Pavel Loskutov

Ümber Viljandi järve jooksu korraldajad peavad oma kõige väärikamaid jooksjaid meeles sel moel, et kõik mehed, kes on ümber Viljandi järve jooksul osalenud vähemalt 40 korda, saavad sestpeale elu lõpuni jooksule tasuta kutse. Naistelt oodatakse vähemalt 20 korra läbimist.
Sellesse väärikate klubisse kuulub 21 meest ja viis naist. Kaks meest liitus klubiga tänavu ehk nende 40 korda sai täis mullu. Nendeks jooksjateks on 62-aastane lätlane Aivars Čaklis, kes on selles klubis esimene välismaalane ning Viljandi mees, 81-aastane Jaan Mättas.

Viljandi Staieri klubisse kuuluv Mättas on omaealiste seas justkui mees teiselt planeedilt. Mullu võitis ta järvejooksu 80-aastaste meeste arvestuses ajaga 1:01.50. See andis talle üldkoha jooksjaterivi esimeses kolmandikus ning omaealiste teise koha omanikku edestas ta 40 minutiga.
Eelmise aasta maailma veteranide edetabelis oli Mättas kolmel distantsil ehk 3000, 5000 ja 10 000 meetri jooksus teisel kohal. Koguni kuuel distantsil püstitas ta omaealiste Eesti rekordi.

Numbri all 101 tuleb tänavu taas starti hiljutine Viljandi järvejooksu absoluutne valitseja, 11-kordne võitja Pavel Loskutov. Sellest aastast viisid korraldajad juhendisse sisse reegli, et kümme võitu annab edaspidi jooksule igal aastal tasuta kutse.

Igapäevaselt Norras ehitajana leiba teeniv Loskutov teatas korraldajatele, et võtab kutse rõõmuga vastu. Ta avaldas, et teeb praegu trenni kaks korda ja jookseb kaheksa kilomeetrit korraga. Võistlustel osaleb harva, aga Viljandi jooks sobib talle nii raja pikkuse kui raskuse mõttes.