Kuigi klubist me seekord ei räägi, siis Liikumisaasta puhul vihjab Katrin, et ka nende juurest leiab klubi tunniplaanist väga põnevaid viise teadlikuks ja ohutuks treenimiseks. Nii on tunde nii algajatele kui ka edasijõudnud harrastajatele - rühmatreeningute hulgas leidub nii tantsulisi, rahulikke keha-meeletunde kui ka suure lihaskoormusega tunde, kus ennast proovile panna.

Treener loodab, et kõik inimesed leiavad Liikumisaastal 2014 enda jaoks sobiva treenimise viisi ja astuvad teadliku sammu parema tervise, enesetunde ja väljanägemise suunas. Hea vormi saavutamiseks piisab inimese soovist ja tahtest oma elu muuta. Ka värskes õhus saab kasvõi regulaarse kõndimisega 3-4 x nädalas (1 tund), koos lihasharjutustega matil, end rannavormi viia. Klubid avavad vaid ühe võimaluse suurepäraseks vormi saavutamiseks, kuid oma sihtideni jõudmiseks on ka teisi teid.

Mida soovid Eestimaa harrastajatele Liikumisaasta 2014 alguse puhul?

Inimestele, kes pole veel liikumisega alustanud, soovin julgust ja tahet teha esimene samm. Kuid harrastajatele, kes juba tublilt ning teadlikult treenivad, soovin jätkuvat motivatsiooni ja püsivust eesmärkideni jõudmiseks. Seadke endale sihid ja liikuge järjekindlalt nende poole. Elus on kõik saavutatav. Küsimus on ainult ajas, mis selle teekonna läbimiseks kulub.

Ava palun oma treeningute tausta, millega oled tegelenud ja mis on Su suurimad saavutused?

4-aastaselt panid mu vanemad mind tantsu- ja näitestuudiosse, käisin seal kokku 8 aastat. Tegelesime seal klassikalise tantsuga, showtantsuga, näitlemisega ja improvisatsioonidega. See pani väga hea põhja eneseväljendusoskusele, julgusele ja kindlasti ka minu praegusele ametile treenerina.
Hiljem hakkasin ise juba aktiivselt rühmatreeningutes osalema ja leidsin oma lemmiktrennid ja -treenerid. Soov treeneriks saada oli minus juba päris varakult. Lõpuks tuli kõik ise minuni, just siis, kui olin selleks valmis. Usun, et elus just nii ongi, et kui oled avatud kõigele uuele, siis võimalused leiavad su ise üles.

Pean päris suureks saavutuseks ka eelmisel kevadel osalemist bikiini-fitnessi võistlusel. Finaali ma ei pääsenud, aga oma esimeselt võistluselt ootasingi pigem kogemust ja tahtsin ennast proovile panna.

Väga motiveeriv on treenida kindla eesmärgiga ja hoida ka toitumisplaanist kinni. Raske oli loomulikult: igal teel on tõusud ja mõõnad. Samuti oli enne võistlusi kunst hoida tasakaalu oma igapäevategemiste, töö, jõusaalitreeningute, rühmatreeningute juhendamise ja teadliku toitumise vahel. Oli vaja leida aega, et ise toite valmistada. Lisaks oli selle kõrval väga oluline leida aega, et treeningutest taastuda, piisavalt puhata ja magada. Kõike seda ilma üle pingutamata, jäädes veel säravaks inimeseks ja heaks kaaslaseks oma sõpradele.

Kuidas viis elutee Sind Audentes Fitnessis peatreeneri ametikohale?

Siinkohal pean tänama oma väga head tuttavat Allar Elerandi, kes usaldas mind ja tundis minu häid ja mitte-nii-häid külgi ametialaselt. Allar soovitas mind sellele positsioonile. Mina ei teadnud sellest midagi, kuni kõneni, kus mind kutsuti tööintervjuule. Oleme Allariga mitmete ürituste raames kokku puutunud ja koostööd teinud. Kui pühenduda, edasipüüdlik olla ja hingega teha asju, siis see ei jää märkamata. Üks hetk võib see tagasi tulla Sinuni ja positiivselt.

Too palun välja märksõnad, mis on teadliku treeningu ja toitumise puhul Sinu arvates kõige olulisemad? Palun ava ja põhjenda oma argumente.

Pean kõige olulisemaks treeningut, toitumist ja puhkust tervikpaketina. Teadliku treeningu all pean silmas treeningkava, mis on kooskõlas inimese treenituse tasemega. Tähtis on korrektselt sooritatud harjutuste tehnika. Oluline on mitte treeningplatoole püsima jääda, vaid püüda ikka edasi areneda. Tähtis on olla kohal ja 100% vaimselt treeningule keskenduda. Kui treeningu ajal mõte uitab ja inimene ei keskendu, siis vigastusteoht suureneb, tehnika halveneb ja tulemused tulevad kesisemad. Kui annad endast 100%, saad vastu ka 100%.
Toitumise all mõtlen tasakaalustatud mitmekülgset täisväärtuslikku toitumist. Oluline on anda oma kehale vajalikku kvaliteetset kütust liikumiseks ja tegutsemiseks. Toit on kütus kehale nagu bensiin autole. Pane ka oma kehasse parimat kütust ja see viib sind kaugemale kui kiirelt haaratud maiustus või kiirtoit, mis põleb kiirelt ja järsult ning millega kaugele ei jõua.
Puhkuse all pean silmas kvaliteetset ja piisavat und öösel ning oskust ka treeningutest puhata. Unetundide vajadus on kõigil pisut erinev. Mõõda see enda jaoks välja ja püüa seda järgida igaöiselt. See tõstab su elukvaliteeti, sest ärkvel oldud aeg on kvaliteetsem ja sina tegusam. Töötab väga hästi! Samuti parim uni on pimedas, jahedas ruumis ja vaikuses, soovitan kõigil püüda hoida unehügieeni.

Treeningutest peab puhkama täpselt samuti kui oma tavatööst. Soovitan võtta umbes iga 3-4 kuu tagant oma tavapärastest treeningutest pausi ning teha siis midagi muud. Näiteks lugeda raamatuid, jalutada värskes õhus, reisida mõnele eksootilisele maale. Lasta kehal ja vaimul puhata harjumuspärasest rütmist ja koormusest. Samuti on tark ka treeningutel rakendada 3+1 süsteemi, kus 3 nädalat on tugeva treeningu nädalad ja 1 nädal on kergema koormuse nädal st. ca 75% tavapärasest koormusest.
Soovitan panna need 3 elementi enda kasuks tööle - see tõstab elukvaliteeti, vaimuerksust ja parandab füüsilist väljanägemist.

Palun argumenteeri, kuidas mõjub inimesele pikas perspektiivis TV ees tugitoolis istumine ja miks Sa ärgitad inimesi oma elu muutma ja trenni tulema?

Diivanil istumiseks pole vaja just väga palju lihasmassi pingutada. Seetõttu muutub ka keha lodevamaks ja lihased degradeeruvad. Mida vähem lihasmassi ja mida vähem aktiivsed me oleme, seda aeglasem ainevahetus ja seda vähem me kulutame energiat. Aga diivanil on mõnus midagi teleka ees krõbistada, maiustada. Me isegi ei pruugi seda tahta ja vajada, aga kogu reklaamindus telekas põhimõtteliselt teeb selle töö meie eest ära ja ajab tarbetud isud peale ning lõpuks kujuneb sellest harjumus. Automaatselt teleka ette istudes tekib Pavlovi refleks ja tekib isu, millel pole päris näljaga mingit pistmist.

Lisaks mõjutab sinu rühti pidev päevast päeva diivanil lösutamine. Enam ei pea kerelihaseid korsetina tugevana hoidma. Lüheneb puuspainutaja lihas ja sealt mured alles algavad ja siis kui see indiviid kord trenni tuleb, siis on vigastusoht ka päris suur, eriti kui liiga agaralt alustada. Soovitan alati konsulteerida personaaltreeneriga ja leida harjutused, treeningud just sulle.

Kas Sa käid oma südameteel? Millega tegeled vabal ajal ja kuidas hoiad ennast tasakaalus?

Tasakaalus aitab hoida iseendaga tegelemine nii kehaliselt kui vaimselt. Armastan oma tööd ja olen 100% oma südameteel, teen oma tööd inspiratsiooni ning missioonitundega. Tahan, et kõik, kes minu juurde jõuavad, saavad treeningutest seda, mida nad ootavad või veel parem, et nad leiavad liikumisest midagi enamatki. Loodan, et keegi ei pea pettuma, vaid pigem tunnevad inimesed avastamisrõõmu. Kuid rõhutan, et kõik võtab aega, seega soovitan inimestel veidi kannatust varuda ja mitte oodata tulemust peale esimest tundi või vestlust. Soovin anda inimestele edasi kõik teadmised, mida olen elu jooksul omandanud. Kuid tunnistan, et olen pidevalt õppeprotsessis, nii hangin uusi teadmisi üha juurde, täiendan ennast koolitustel, loen, õpin.
Tarkuste kogumise teekond kestab kogu elu, see kes soovib olla oma alal parim, ei tohi kunagi leppida olemasolevate teadmistega. Kuid selleks, et teisi juhendada lihtsalt peab olema hea baas anatoomiast, füsioloogiast, psühholoogiast, treeningute planeerimisest, kinesioloogiast, lihashooldusest, venitamisest ja paljust muust: kehast, meelest ja vaimust.

Tasakaalus hoian end aeg-ajalt linnast ja kärast põgenemisega Muhu suvekodusse või Viljandisse. Muhu suvekodus puhkan ka linnamugavustest nagu kraanist voolav vesi. Seal on vaid kaevuvesi ning puudub ka elekter, mida asendab elav tuli. Elus elu aitab mõista põhiväärtusi ja olla tänulik, kõige imelise eest, kes me ise oleme ja mis on meie ümber.
Armastan raamatute lugemist. Kahjuks praegu selleks aega napib, aga loen nii palju kui võimalik. Loen raamatuid erinevatest valdkondadest - ilukirjandusest esoteerikani.

Millised sportlikud sihid Sul endal on lühemas ja pikemas perspektiivis?

Soovin uuesti lavalaudadele jõuda ja võistlustulle astuda. Mitte selleks, et teisi võita, vaid et võita iseennast ja luua oma elust meistriteos. Et ka hiljem oleks midagi meenutada. Võistlemiseks aga tuleb kogu oma elu taas tasakaalu saada. Vaid nii on võimalik oma sihte täita, ilma suuremate tagasilöökideta teistes elu aspektides.
Tasakaalu tuleb saada kõik 3 olulist aspekti: treeningud, toitumine ja puhkus. Tähtis on leida viis, et pühenduda treeningule, ilma teiste aspektide - toitumine ja puhkus - arvelt varastamata. Samuti on mu sihiks ennast jätkuvalt treenerina täiendada ja pidevalt juurde õppida. Ei saa ühe koha peale seisma jääda. Kõik aastad on Liikumisaastad. Paradoksaalne on ka see, et peab liikuma ka siis, kui soovid paigal püsida. Kuid mina soovin ikka edasi liikuda, uusi piire ületada, ennast proovile panna.

Mis on Sinu isiklik õppetund liikumise ja toitumise maailmas, mille jagamine võiks toetada ka teisi harrastajaid?

Tervislik toitumine ja treeningud ei ole ühekordne eesmärk - see on eluviis. Kiir- ja otseteid fitnessis pole. Igaühel on oma maastik tõusude ja mõõnadega. There is no elevator to success, you have to take the stairs.

Sinu lõpusõnad?

Soovin kõikidele Eestimaa harrastajatele imelist Liikumisaastat 2014 ja saagu neid liikumisaastaid veel palju. Loodan, et inimesed muudavad oma elustiili ja hakkavad teadlikumalt elama. Soovin kõikidele inspiratsiooni, sädet. Ning julgust võtta ette riske ja võita iseennast.