Sotsiaalministeeriumi, Eesti Olümpiakomitee ja Spordimeditsiini klastri SportEST koostöös on valminud Eesti liikumis- ja spordiürituste korraldajatele ning meditsiiniteenistuse juhtidele mõeldud soovituslik abivahend, et pöörata tähelepanu osalejate meditsiinilisele teenindamisele ürituse ettevalmistusel, ürituse ajal ja pärast üritust.

EOK liikumisharrastuse juhi Peeter Lusmägi sõnul on liikumis- ja spordiürituste arv Eestis aasta-aastalt kasvanud, nii ka neil osalevate inimeste arv. „Mul on hea meel, et aastate pikkune töö liikumisharrastuse edendamisel ja teadlikkuse tõstmisel on toonud rohkem inimesi välja liikuma nii enda rõõmuks kui ka rahvaspordiüritustel osalema. Paraku aga suureneb üritustel osalejate arvu kasvades ka turvarisk ning meditsiinilist sekkumist vajavate juhtumite arv," ütles Lusmägi.

„Juhendi koostamisse kaasati nii meedikud kui ka spordiürituste korraldajad. See annab kindluse, et valminud juhend võiks saada ükskõik kui suure või väikese osalejate arvuga spordiürituse korraldaja praktliseks tasuta soovituslikuks töövahendiks, et tagada osalejate meditsiiniline turvalisus parimal võimalikul viisil," lisas Lusmägi.

Juhend on jaotatud nelja etappi: mida teha üristust planeerides, vahetult enne üritust, ürituse ajal ning peale üritust.

Lisaks on spordiürituste korraldajad parimate praktikate saamiseks kutsutud tasuta konverentsile „Kuidas korraldada meditsiiniturvalist spordiüritust?", kus tutvustatakse juhendit, antakse nõuandeid info liikumise, meditsiinilise teenistuse ja esmaabi korraldamise osas. Esinejad Mati Lilliallik ja dr Kaspar Rõivassepp. Õhtune konverents toimub 15. juunil kl 17.30-19.30 Sotsiaalministeeriumis, Gonsori 29. Vajalik on eelnev registreerimine. Ajakava, lisainfo ja registreerimine www.sport.ee.

Juhendi loomine on rahastatud Hasartmängumaksu Nõukogu ja Sotsiaalministeeriumi abil. Juhend valmis meedikute, spordiürituste korraldajate, Kultuuriministeeriumi, Eesti Olümpiakomitee ja Eesti Spordimeditsiini klastri SportEST ühistööna. Juhend on leitav www.eok.ee.

Koostajate nimel soovime korraldusjulgust ja pealehakkamist ning indu ürituste ettevalmistamisel ja läbiviimisel juhendi abil ning andma tagasisidet sportest@sport.ee.