Maailma suuruselt kolmandale maastikurattamaratoni pikale distantsile startis päikeselise ilmaga Tehvandi staadionilt 3387 ratturit, külg-külje kõrval nii harrastajad kui tipud. Lisaks jagati võistluste raames Eesti meistritiitlid maastikurattamaratonis.

Matu teeninduspunktis 12,3 km peal oli eraldunud umbes 20-meheline juhtgrupp, kus ees lätlased. Eestlastest oli parim Aksel Nõmmela. 32 km peal eraldus 4-meheline juhtgrupp, sees Raido Kodanipork, Markku Ainsalu, Aksel Nõmmela ja lätlane Andzs Flaksis. Jälitajate grupis oli samuti neli meest - Andris Smirnovs, Arnis Petersons ning eestlased Peeter Tarvis ja Ivo Suur. Flaksis võttis asja Eesti meeste meelehärmiks rahulikult ning varsti püüdis jälitajategrupp lätlaste juhtimisel juhtgrupi kinni ning 43 kilomeetriks oli jälitajate grupp juba 8-meheline. "Sõidu keskel kujunes tugev kaheksane grupp ja arvasin, et see grupp sõidab kaugemale. Lätlased tulid eraldi, aga keskel hakati paugutama ja lõhuti äraminek ära." kommenteeris Alges Maasikmets sõidu käiku.

50,6 kilomeetril muutus asi pingeliseks ning suur grupp jõudis liidritest vaid minuti kaugusele. Liidergrupis läks raskeks Peeter Tarvisel. 66,3 km oli juhtgrupp kahanenud 4-meheliseks. Vahefiniši võitis lätlane Andris Smirnovs ning juhtgrupis on veel Andzs Flaksis ja eestlased Ivo Suur ja Aksel Nõmmela. Vaid 30 sekundi kaugusele oli selleks hetkeks jõudnud suur grupp. 77,2 kilomeetriks oli juhtgrupp lagunenud. Lätlased Flaksis ja Smirnovs olid Eesti meestel eest ära sõitnud ning neile järgnesid Nõmmela ja väikese vahega ülejäänud eestlased.

" Oli kiire sõit - 2 ja pool tundi. Iga minekuga läks üks tiimi mees kaasa. Ei surunud liidergrupis väga, ootasin teisi tagant. Siis tuli Andris, ründasime ja lõpus oli puhas tiimitöö." ütles võitja Andzs Flaksis. Lõpus keegi lätlaste võitu väärata ei suutnudki ning mehed ületasid Tartumaa Tervisespordikeskuses finišijoone külg-külje kõrval. Õnnelik oli ka teise koha omanik Andris Smirnovs. "Umbes 30 kilti finišist, kui jälitasime 4 mehega, otsustasin ise rünnata ja kui liidrid kätte saime mõtlesime Andzsiga, et lähme koos lõpuni. Me oleme head sõbrad ja meil pole probleemi võitu jagada."

Kolmandaks ning Eesti meistriks maastikurattamaratonis tuli vanameister Alges Maasikmets, kes lõpus konkurendid üle kavaldas. "Kurat teab kaua veel jaksan. Kuidagi ma siit üle veeresin." naljatas värske Eesti meister, kes SEB Tartu Rattamaratonilt puudunud vaid ühe korra!

Naistest oli parim Janelle Uibokand , Greete Steinburgi ja Inge Kooli ees. "Oli suhteliselt tihe sõit. Greete ründas mitu korda ja siis sõitsime pool maad koos ja alles lõpumeetritel rebisin ette. Tegelikult arstid mind täna starti ei lubanud,kuna 2 nädalat tagasi murdsin rangluu. Tundsin et pean tulema proovima ja läks hästi!".