MOVE Week on iga-aastane liikumisnädal ja osa suuremast Rahvusvahelise Spordi ja Kultuuri Liidu ISCA kampaaniast NowWeMOVE (Nüüd me liigume), et panna eurooplased ennast rohkem liigutama ja füüsilisest tegevusest rõõmu tundma. Suurem eesmärk on saada 2020. aastaks VEEL 100 miljonit inimest üle Euroopa liikuma.

Liikumisnädal MOVE Week
MIS: Liikumisnädal MOVE Week

MILLAL : 29.september – 05.oktoober

KELLELE: Kõikidele inimestele üle Euroopa

KUIDAS OSALEDA: Vaata

Liikumisnädala jooksul toimub 33 riigis ligi 2000 spordisündmust, et inimesed leiaksid tee liikumisharrastuse juurde. See on suurim ühist liikumist propageeriv sündmus, ja nädal, mil kõikjal Euroopas levitatakse liikumispisikut. Eestis on liikumisnädala koordinaator Tallinna Ülikooli kehakultuuri tudeng Tiina Kiislar, kes naasis just Taanist ISCA peakontorist, kus töötas aasta vabatahtlikuna.
„Ettevõtmise jõud peitub nn liikumisagentides, kes igas maakonnas midagi liikumisega seotut korraldavad,“ ütleb Tiina, kes koordineerib üritust juba teist aastat. Kuigi eelmisel aastal oli ettevalmistusteks aega napilt kuu, toimus üle Eesti siiski tervelt 23 liikumissündmust. Üks neist, VIP-rattasõit Narvast Narva-Jõesuusse rattatee rajamiseks sai kajastust ka rahvusvahelises meedias. See ongi Tiina sõnul tore, et liikumisnädalal osaledes saab olla osa millestki suuremast. Kõik tegevused kantakse ka rahvusvahelisele kodulehele, nii saab iga osaleja ja liikumisagent tunda end lülina pikas ketist, mis kulgeb sel ühel nädalal läbi kogu Euroopa.
„Sel aastal oli ettevalmistusteks rohkem aega ja loodetavasti on nii osavõtjate kui ka spordisündmuste arv mitu korda suurem,“ ütleb Tiina. Tema ülesanne on ohjata üle Eesti toimuvaid sündmusi, jagada ideid ja jälgida, et kõik sujuks. Oma panuse annavad ka Eestimaa Spordiliit Jõud, MTÜ Spordiaasta, kes annab välja spordipealinna tiitlit ja Eesti Olümpiakomitee Liikumisaasta projektiga.
Move Week on üks võimalus käesoleval liikumisaastal, et alustada ja leida oma tee liikumise juurde. Seda eelkõige seetõttu, et sündmusi toimub kõikjal üle Eesti ja info nende kohta on leitav ühest kohast.

Vaata järele, mis toimub liikumisnädala jooksul Sinu linnas, vallas või külas: http://estonia.moveweek.eu/events

Kui nimekirjas pole Sinu kodukohta veel mainitud, siis on võimalus hakata ise liikumisagendiks ja mõelda välja mõni tore liikumisvõimalus, alustades metsas jalutamisest kuni karastussupluseni. Oluline on idee ja tegutsemistahe, mis paneb ka teised inimesed ümberringi ennast liigutama – ikka koos!

Liikumisnädal on just nende inimeste nägu, kes seda korraldavad ja ideid välja käivad. Sel aastal on kavas sündmusi seinast seina, nii suuremaid kui väiksemaid, mõeldud on nii vanadele kui ka noortele, ja erineval tasemel osalejatele, näiteks on nimekirjas suursündmused nagu Tartu Linnamaraton ja TAOK Rogain – orienteerumismatk, kus osalevad kõik, mudilastest vanavanemateni ja harrastussportlastest tippudeni; Vara valla ettevõtete töötajatele mõeldud tervisespordi võimaluste tutvustus, eakatele mõeldud Eakate Festivali Liikumistuba, tantsu ja fitnessi sündmus Move until you drop, sündmused koolides, lasteaedades jpm.
Liikumisnädala Eesti koordinaatori Tiina Kiislari sõnul tegeleb uuringute järgi iikumisharrastusega vajalikul määral vaid 39 protsenti eestlastest. "Põhjamaades on see näit aga üle 60 protsendi. Eestis on aru saadud, et see moodsa aja nuhtlus, istumine, muutub üha tavalisemaks ka meie, eestlaste hulgas. Asja paremaks muutmisel on meil palju õppida oma naabritelt, Põhjamaadelt,“ ütleb Tiina. Tema sõnul on oluline rõhutada rõõmu liikumisest.
„Ma ei taha kasutada sõna „sport“, sest see viitab millelegi võistluslikule. Oleks väga tore, kui tulevikus oleks Eestis erinevate liikumisharrastuse ürituste hulgas veel rohkem sündmusi, ka neid, kus ei esine mingit võistluselementi. Meie eesmärk on, et Eesti ja Euroopa inimesed lihtsalt liigutaksid ennast rohkem ja tunneksid ennast seejuures paremini. Mõnda aega Taanis elades ja õppides märkasin, et sealsed inimesed olid väga rõõmsameelsed ja positiivsed ning nautisid igat võimalust liikuda. Sealsed terviserajad on täis inimesi, kes ennast regulaarselt liigutavad – sõidavad rattaga, jooksevad. Kontrast Eestiga oli tuntav. Samas on olukord Eestis aastatetaguse ajaga kindlasti juba parem. MOVE Weeki tegevuste koordineerimise kaudu soovin anda oma panuse Eestimaal elavate inimeste liikumisharjumuste muutmisse,“ räägib Tiina.