Samuti oli Matkanädala üleskutse peale liitunud teisi matkahuvilisi, keda kutsus rajale matkapisik, loodus ja matkaseltskond.

1. päev - Oandu –Nõmmeveski 26 km
Esimene päev oli valitud teadlikult pikem, kuna energiat ja tahtmist on matka alguses rohkem. Samuti tegime pikema otsa, sest Nõmmeveskis on väga mugav telkimisala, varustatud kuiva lõkkepuiduga ja ilus looduslik keskkond. Rännakul saime nii päikest, kui ka tiba vihma. Esimesed 10 km möödusid Võsule hoogsalt ja puhkuseks pidi end natukene sundima, sest tahtmist matkata oli suur. Kuna Meie matkagrupis oli uusi tuttavaid palju, siis matkalistega suheldes läksid kilomeetrid kähku. Edasine matk Võsul Nõmmeveskini möödus kerges vihmasajus. Telkimiplatsile kohale jõudes pärast 26 km läbimist oli kehas tunda kerget seljakoti rõhumist ja osad matkalised said kerged villid jalale. Aga magamine taastas hommikuks keha ja vaimu.

2. päev - Nõmmeveski – Kalmeoja 14 km
Ilm oli tavaline Eesti keskmine, kus jätkus päikest, vihma ja õhtul öö jahedust. Teise päeva teekond oli valitud teadlikult lühem, sest esimene päev oli pikem. Tänu lühemale teekonnale keha taastub kiiresti ja tekib juba kerge matkamise rütm. Hommikul matkakotti õlale tõstes oli tunda küll kerget eelmise päeva rammestust, aga see kadus kähku, kui sai esimesed 300 meetrid jalutatud. Antud retke tegi väga huvitavaks Nõmmeveski rahulik jõgi, jalutamine kõrgel jõekaldal ,üles-alla metsarada ja vaikus, kus kõrv ja keha puhkuvad. Kalmeoja telkimisplatsil s vahetus õhtul MATKaSPORT grupp.

3. päev - Kalmeoja – Jussi
Päev oli päikeseline ja ees oli suurem rabade avastamise matkateekond. Esimesena ületasime renoveeritud laudteel Viru raba, kus oli näha väga palju ka välisturiste. Teekond külges edasi mööda Lahemaa laudteid, ümber läbipaistvaid rabajärvesid ja kerge künklikku maastiku. Käisime kahes vaatetornis ja mitu korda ujumas. Kuna rada oli mitmekülgne ja ilm super, siis teekond möödus väga kiirelt. Pärast Tallinna-Narva maanteed liikusime Jussi telkimisplatsi poole läbi metsa, mis oli täis mustikaid. Kuna aega oli, siis mustika korjamine on pikemale jalutamisele mõnus vaheldus.

4. päev - Jussi – Nikerjärve
Jussi telkimisplatsilt Aegviiduni möödus ümber rabajärvede, metsaradade ja lagendikel. Möödusime Sportlandi Matka - ja puhkekeskusest, kus sai keha kinnitada ilma priimust kasutamata. Tegime väikese ekskursiooni ka puhkebaasis, et näha keskuses arengut viimase 10 aata vältel ja kuulda, mis huvitavaid matkamisvõiumalusi spordikeskuses aastaläbi pakutakse. Viimase info kohaselt kogub räästamatk aina populaarsust.
Peale neljandat päeva oli tunda kerget matkaväsimust, aga puhkepaus iga 5 km tagant on aidanud sälitada kehas värskust ja samal ajal matkakoti rihmade reguleerimine teeb kotikandmise aina mugavamks. Aegviidus täitsime poes toiduvarusid ja ööbisime Aegviidu külje alla Nikerjärvel, kus kohtasime ka rattamatkajaid, kes soovisid 370 km matkaraja läbivad kogu matkavarustuse 4-5 päevaga. Loodame, et see neil õnnestus.

5. päev – Nikerjärve – Hiieveski
Viiendal ja viimasel päeval otsustasime ette võtta pikema teekonna ainult tuumigrupiga. MATKaSPORT liikus omas tempos ja nende viienda päeva matk lõppes Noku telkimisplatsil. Tuumigrupiga otsustasime teha lõunasöögi Noku telkimisplatsil ja lõpetada selle aasta avatmatka teekonna Ardus. Ardusse oli minna pea 40 km, mis meie arvutuste kohaselt on läbivat 8 tunniga, kuna liikumiskiirus oli keskmiselt 5 km/h. Kui sinna lisada juurde puhkepausid, siis eesmärgiks oli rada 10 tunniga ära teha. Kuna eelnevate päevade matkateekonnad olid lühemad ja otsus oli Ardus matk lõpetada, siis pikem teekond tundus igati põnev ettevõtmine, et kas jõuame enne viimaseid Tallinna-Tartu busse Ardusse kohale. Öö läbi oli sadanud vihma ja seda jätkus ka meie viienda päeva esimestel kilomeetritel. Kuna keebid ja vihmakindel riiestus oli olemas, siis vihmasadu meie matkasammu ei takistanud. Rada möödus metsateedel, üle Kakerdajate raba ja käänuliste metsateedel. Kuna teine pool päevast oli suhteliselt päikeseline, siis märjaks saanud riided ja jalanõud kuivasid jalutades suhteliselt kiirelt. Ardusse jõudes oli väsimus päris suur, et kui oleksime järgmisel päeval edasi matkanud, siis oleks järgmine päev pidanud tegema kindlasti lühema matkatee. Selline päevadega ja kilmomeetritega päevadega mängimine teeb matkamise huvitavaks ja tekitab enda sees väljakutseid.

Kokkuvõtteks saab soovitada kõigile, kes soovivad teha läbi 370 km matkarada, et matkake vastavalt enesetunde järgi ja proovige algul lühemaid päevi teha, et teisel ja kolmandal oleks ka isu matkata. Samuti ei pea 370 kilomneetrist rada ühe korraga läbi tegema, vaid etappide kaupa. Matkarajale jääb päris palju erinevaid linnasid, kus transpordi ühendust on hea.
Kes pole metsas matkanud, siis soovitan soojalt ja võta kindlasti ka sõber kaasa, siis möödub retk lõbusamalt.

Teksti autor: Tiit Pikk, Matkanädala eestvedaja

Pilte matkalt:
Matkalised marsruuti valimas

Puhkepaus rabas

Matkatee maastik on vahelduv ja mitmekülgne