Tegemist on Sihtasutuse Noored Olümpiale poolt korraldatud heategevusliku spordisarja esimese etapiga, teised jooksu ja ratta etapid toimuvad augustis, septembris ja oktoobris.

Jooks toimub virtuaaljooksuna, st igaüks võib joosta enda valitud rajal ning aega mõõta enda valitud GPS seadme või programmiga. Tulemused tuleb sisestada SportID keskkonda. Osalejatel on võimalik valida ka endale jõukohane distants. Jooksjad saavad ennast proovile panna 5km, 10km ja 21,1km jooksul ning kõndijatele on kavas 10km kepikõnni distants.

Sportlastele omaselt on tegemist võistlusega kus iga distantsi parimatele on Sportland pannud välja 100 eurosed kinkekaardid. Kuna paljud osalejad võistlevad ikkagi iseendaga ja spordirõõmust, siis loositakse kõikide osalejate vahel välja ka mitmeid auhindu (sh Hyndai Kona 1 kuuline kasutusõigus, Polari sporidkell ja 2 kuu hommikueined Balsnakilt).

Seega võib igaüks, kes sportlasi aidata, soetada endale 10 eurone pileti SportID keskkonnas ning registreerida ennast jooksule.

Kas noorsportlastel pole siis raha?

Nooresportlaste olukord pole üldse nii muretu nagu arvata võib. Päris maailma tipule lähedal olevate sportlaste aasta eelarved on päris paljudel suurusjärgus 12 000 -20 000. Selle sees on kõik treeningvahendid, laagrid, taastumisvahendid, treeneritasud ja elamiskulud. Olles näinud väga mitmete tippu pürgivate noosportlaste eelarveid, siis tekib küsimus, kuidas nad üldse ära elavad.

Kõvemad noorsportlased on EOK C taseme toetuse peal, mis katab minimaalsed kulud. Kuid kaugele sellega ei jõua. Mõnel õnnestub saada veel lisaks mõni stipendium aga arvestatavat rahalist toetust andvaid erasponsoreid noorsportlasteil enamasti pole. Tihti piirdub toetajate ring mõne spordibatooni või spordijalatsi diiliga.

Selle tulemusena hoiavad sportlased kokku nii laagrite, taastumisvahendite, massööride kui ka vaimse treeningu pealt. On ju rahaline perspektiivitus suurim põhjus, miks ligi 70-80% sporditalentidest ei jätka tippspordiga peale keskkooli.

Sihtasutus Noored Olümpiale kogub toetajatelt annetusi ja annab nende eest väljavalitud stipendiaatidele 10 000 aastastipendiumi, kogu olümpiatsükli vältel. Kolmandik sellest rahast suunatakse tipptasemel koolitustesse ja vaimse treeningusse koos spordipsühholoogidega. Stipendiumifondi annetajateks on Sihtasutusel paarkümmend ettevõtet ja ligi 50 eraisikut, kes panustavad 10 eurost kuni 10 000 euroni.

Igaüks võib panustada tulevaste olümpiavõitjate teekonda

Oleme korraldanud heategevusliku spordisarja, kus juulist augustinin on võimalik igal spordisõbral ennast nii jooksu kui rattasõidu distantsidel proovile panna ja soetatud 10 eurose piletiga antakse oma panus Noored Olümpiale stipendiaatide ettevalmistusse 2021 aasta olümpiamängudeks. Täiendav lisa-aasta toob enamusele sportlastele palju lisakulutusi, mida senised sponsorlepingud ei kata. Tule ka sina sportima ja toeta noori teel nende unistuste poole. Mõtle, kui saad kunagi öelda, et oled toetanud olümpiavõitjat.

Registreeri ennast SportID keskkonnas Sihtasutus Noored Olümpiale heategevuslikule jooksule #LeiaEndasVõitja