Aale-Triinu on loonud Tallinnasse kauni ja hubase joogastuudio nimega Studio108, kus ta ise ka joogakursuseid läbi viib. Et Aale-Triinule sündis alles hiljuti poeg, Gabriel, osaleb ta käesoleval perioodil tavaliste regulaartundide juhendamisel vähem ja teeb hoopis koos oma beebiga ema ja lapse joogatunde. Tegus naine oli juba suvisel Joogafestivalil, kui laps oli vaid 4-kuune.

Elu jooksul on Aale-Triinu praktiseerinud mitmeid idamaiseid keha ja vaimu arendavaid distsipliine, peamiselt erinevad Taiji ja jooga stiile. Püsivaks liiniks jäi Aale-Triinul aga alates 2003. aastast krija jooga. Selle, tema enda sõnul ammendamatu joogaliiniga ja oma olulisima õpetaja Ingvar
Villidoga kohtus ta 11 aastat tagasi suvel Lilleorus.

Mis on Sinu uue aasta soovid iseendale ja teistele? Kas Sul on mõni unistus või lubadus?

Soovin uuel aastal leida rohkem aega sisemiseks vaikuseks, mil ennast ja elu teadvustada selgemalt ja sügavamalt. Soovin leida ka võimalikult palju aega lähedastega, perega imelisteks ühisteks tegemisteks, ühiseks rõõmuks. Kas mul on mõni unistus või lubadus? Otseselt ei ole. Aga olen otsustanud heas mõttes enesekesksemat elu elada. Hoolida endast rohkem sel viisil, et leida rohkem aega konkreetseteks joogapraktikateks ja mediteerimiseks. Armastada ennast rohkem sel viisil, et võimaldada endale teadlikult  kvaliteetaega, mida veeta oma kõige lähedasematega.

Ma ei ole eksinud, kuna ma tean, et ma olen siin, aga siiski, koht, kus ma olen, võib olla eksitus. Kas see lause A. A. Milne`i "Karupoeg Puhhist" kirjeldab mingil määral ka Sind?

See on üks paljudest tarkuseteradest, mida olen postitanud Studio108 kodulehele. Eks ta kirjeldab jah mind ja minu elu ka. Minu elus on palju erinevaid olukordi ja sündmusi olnud. Kõige olulisem on aga mitte kaotada iseennast, läbides oma elutihnikuid. Joogalik teadveloleku kogemus ehk
kogemuslik teadmine sellest, mis ma tegelikult olen, on minu elu olulisim kogemus. See on andnud mulle äratundmise kõige muutuva taustal olevast muutumatust ja ajatust väärtusest minus endas.

Paljud elavad elu, mis ei paku naudingut, kuid neil puudub ka julgus midagi muuta. Kust ammutad Sina seda julgust teha kannapöördeid ja suuri suunamuutusi?

Ikka omaenda keskmest. Sageli lausa jumalikuna minu ellu ilmuv vaikne inspiratsioon juhatab mulle teed ja ma tahan sellega koostööd teha. Kogen seda kui kõiges sisalduvat suurt õpetajat.

Minu enda südamik, teadvuse kese - jah, sealt see teadmine tuleb. See pole see emotsionaalne süda, mida tavaliselt "südame" all mõeldakse, sest see osa pigem tunneb ja sügavalt tunneb, aga otseselt ei tea.

Kuidas kasvada naisena oma täispotentsiaali suunas?

See on huvitav küsimus ja ma küsin seda ise ka. Inimese täispotentsiaal on ju tegelikult soorollide piire ületav kindlasti. Samas on minumeelest väga harmooniline ja kaunis avada ka polaarsed potentsiaalid ehk naisena sündinuna leida iseenda naiselikkuse algessents ja lubada esile tulla vastaval algupärasel põhienergial, mida sanskriti keeles nimetatakse šaktiks ning muidugi siis ka rakendada seda igapäevases elus aina teadlikumalt.

Milliste liikumistega tegelesid lapsepõlves?

Olen lapsepõlve suved kõik viimseni veetnud rannamaastikel, mere vahetus läheduses. Sellest omandas mu keha erilise väleduse ja osavuse kividel hüppamises ja nii rahnude kui ka puude otsas ronimisel. Samuti tunnen ennast ujudes justnagu lennates. Kui aga esimest korda kodusest raamatukapist roheliste pehmete kaantega raamat pealkirjaga “Jooga. Võimle terviseks” kätte sattus (olin siis 6- või 7-aastane) avastasin mänguliste katsetuste käigus, et minu kehale on kõige mugavam lootose isteasend ja ka paljud teised jooga asanad.

Millal sai Sinust joogaõpetaja, on see kutsumus?

Minust sai alguses hatha-jooga ehk füüsilisele kehale mõeldud joogaharjutuste praktik. Ingvar Villido käe all läbisin pühenduse Babadži krija joogasse ja sain tuttavaks jooga sisulise poolega - eelkõige teadlikkuse õppega. Edasi läks kõik kuidagi iseenesest. Kui Lilleorgu tuli krija hatha jooga õpetajaid välja koolitama Durga Ahlund Kanadast, ei lasknud ma sellel heal võimalusel ju endast mööda minna ja loomuliku jätkuna hakkasin 2005. aastal ka ise juhendama krija hatha jooga tunde. Esialgu inglise keeles, sest minule anti grupp, mis koosnes Eesti välismaalastest.

Mida soovitad inimestele, kes on kontakti iseendaga ära kaotanud?

Võtta korraks aeg maha, kohe korralikult, ja teadvustada kõigepealt iseenda olmasolu hetkes ning siis jääda püsima sellesse teadvelolekusse võimalikult kauaks ja ikka taas ja taas, võimalikult sageli, tagasi tulla. Muidugi, see pole üldsegi nii lihtne tegelikult, kui elu on parasjagu hästi emotsionaalne, pingeline või on su pea lootusetuna näivalt mõtteid täis. Kogu selle teekonna teeks sisuliselt kindlasti lihtsamaks “Teadliku muutuse” kursuste sari, mis on kokku pandud justnimelt inimeste vajaduste toetamiseks eneseleidmisel. Koolitajaks on pikaajaline meisterlik praktik Ingvar Villido.

Mida soovitad inimestel, kellel on süda jäätunud ja lukus? Isegi niivõrd, et nad sellest isegi aru ei saa?

Kui inimene ise ei näe, et ta süda on kinni, siis tavaliselt ei oska ta tahta ka avanemist. Raske on midagi soovitada sel juhul. Võibolla lugeda vaimse kirjanduse paremaid palasid, mis räägivad inimlikkusest. Näiteks siis Dalai Lama raamatud või Rumi luuletused, vms. Paranemine ja avanemine algab isiklikust teadvustamisest, mis minu sisemaailmas üldse toimub. 

Kuidas leida üles oma tee siin maailmas?

Kui emotsioonid on raugenud ja mõtted ei tiirle enam peas ringi – tekkinud on n-ö vaba tähelepanu ruum, siis on võimalik kogeda ka tõde ning tavalistest “karmilistest” tegemistest saavad “dharmilised” teod, mis on loomulikena kooskõlas suurema plaaniga.


Kas usud saatusesse või loome kogu reaalsuse ise?

Elus on nii mõndagi, mida tahes-tahtmata oleme tinginud oma varasemate tegudega. Seega – me ise oleme küll kirjutanud oma saatust. Samas – me ise kirjutame ka oma tulevast saatust, sellega, mida me just praegu jooksvat valime.

Palun ava mis stiili joogat õpetad ja miks see on hea?

Minu juhendada on krija hatha jooga. See on iidse joogaliini – Babadži krija jooga esimene aste, mis mõeldud füüsilise keha korrastamiseks, pingetest ja stressist vabastamiseks, tervendamiseks ja tugevdamiseks.

Ava palun ema ja lapse jooga tunni sisu ja julgusta emmesid kohale tulema.

Ema ja lapse joogatund on mõeldud eelkõige emmele peale sünnitust taas joogaharjutuste abiga igas mõttes heasse vormi saamiseks. Beebi on mänguliselt harjutustesse kaasatud ja naudib samuti kogu protsessi.


Mida on jooga Sinus muutnud?

Krija hatha jooga on füüsiliselt muutnud selle keha, mis 15 aastat tagasi oli kange ja stressis, taas nõtkeks ja vabaks, nagu lapseeas mäletan, et olin. Samuti olen vabanenud mitmest kroonilisest haigusest, mille ees tänapäeva meditsiin oli võimetu. Jooga tervikuna on mind aga rohkem teadvele toonud. Mis iganes sündmuste keerisesse ma ka ei sattuks või misiganes haigus poleks ka ilmnenud, kui teadvustan sisemaailmas toimuvat sügavamalt, siis kulub lihtsalt vähem või rohkem aega, et kõik takistused vabastada ning taas võin hingata kergendunult – see asi sai mööda. Muidugi on olnud ka tõeliselt raskeid väljakutseid, mis niitnud ka rohkem jalust. Siis läheb lihtsalt veidi kauem aega, kuid usun, et pole sellist asja, mida ei saaks korda.

Mulle väga meeldib kuutervitus, mida kord õpetasid. Kas teed seda ka ise ja ava naistele, kes pole seda veel avastanud, miks see hea on?

Kuutervitus on elegantne, füüsiliselt üsna raske harjutuste seeria, mis samas on võimalus teadvustada seda, kuidas me kõiges selles pidevas muutumises siiski iseendaks jääme.

Kas Sul on kindel päevakava või oled vabas voolamises?

Mida vanemaks ma saan, seda kindlamaks on ka päevakavad läinud ja naudin aina enam kindlate korduvate mustritega rütmi oma elus.

Mida Sa sööd, et Sa nii ilus oled?

Olen erinevatest toitumise distsipliinidest korjanud kokku mitmeid erinevaid plusse ja kombineerinud neid teadlikult enda organismile sobivalt. Toitumine on väga individuaalne teema. Mina olen umbes 50% ulatuses toortoitlane. Talvel küll vähem, suvel aga ca 90%


Mida soovita süüa värsketel emmedel ja mida vältida? Mis on Su oma käesoleva perioodi lemmikud?

Kasuks tuleks lehmapiimatoodete, suhkru ja gluteeniga toiduainete (nisujahu, rukkijahu, odrajahu) välja jätmine. Väga sobiv on emmedele tatar - eriti Eesti oma toortatar, aga ka hirss, amaranth ja quinoa. Samuti kodumaised ahjujuurikad.

Kui oluline on oskus elu nautida?

Oluline oskus on elu nautida, olles tänulik iga kogemuse eest, kuid oluline on samas mitte kinni jääda ei headesse ega ka halvana tunduvatesse kogemustesse.

Kas suudad olla enamuse ajast kohal ja hetkes?

Enamuse ajast ööpäevas mitte.

Mis on Sinu jaoks liikumine?

Liikumine on elu. Igas mõttes.

Mis on suurim liikumapanev jõud elus?

Tahe elada ja elust osa võtta.

Kas on vahel ka liiga hilja?

Muidugi – kui üritad sügisel külvata seemneid... Hilja või siis ehk jälle liiga vara kui eeldada, et uus võimalus on tulekul. Oluline on olla harmoonias elu enda tsüklite ja rütmidega, siis on kõik õigel ajal.

Palun ava oma varjatud andeid?

Oskan liigutada nii paremat kui vasakut kõrva, nii ükshaaval kui korraga.

Oled ka lõpetanud sisearhitektuuri eriala, kas oled ka selles maailmas tegev?

Olen lõpetanud arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala magistri kraadiga. Töötanud olen varem sisekujundana, seejuures eelistasin alati ökoloogilist ehitust ja disaini, kuid tänaseks teen seda vaid sõpradele abiks ja heast soovist.

Sina ja kunst?

Olen kunstnike peres sündinud. Täna kogen kunsti elamise osana, mitte eraldiseisva kujutava või tarbekunstina.

Mis on Su suurimad õppetunnid senises elus?

Lähisuhted.

Aga liikumisteel?

Teadlik tegutsemine.

Palun kingi mõni soovitus, harjutus või nipp harrastajatele?

Tee midagi täiesti harjumatut ja ärka koos sellega hetkes – näiteks kasvõi tõsta kott teise õla peale ja vaheta jalgade asendit teistpidiseks, kui istud jalg üle põlve. Edasijõudnumatele - pane teise jala king täna enne jalga, ava koduuks harjumatu käega, sisene selg ees uksest. Miks mitte - pese teise käega hambaid. Ma söön oma mütsi ära, kui see sind teadvele ei too.

Aga kuidas ennast aktsepteerida sellisena nagu oleme ja enda hinge ja kehaga sõbraks saada?

Sellele küsimusele ei saa tegelikult niisama lihtsalt vastata. Võibolla viivad edasi mõned küsimused, nagu:
Kes ma tegelikult olen?
Kes on see, kes aktsepteerib?
Keda/mida ma aktsepteerin?

Vastuseid otsides avastame näiteks, et keha on ühekordseks kasutamiseks antud jumalik kingitus - pärit otse täiuslikust loodusest.

Millest unistad?

Unistan vahel normaalsest elust.

Mis on need tegevused, mis Sind siiralt rõõmustavad?

Beebiga mängimine juhib praegu edetabelit. Teisel kohal on teadlik, tähendusrikas ja sügav suhtlemine täiskasvanud inimestega.

Millised inimesed on Sinu inimesed?

Siirad, ehedad, elusad, teadlikud, empaatilised, heatahtlikud ja huumorimeelega.

Kas armastus päästab maailma?

Ainult käsikäes teadlikkusega. Ja ka vastupidi: teadlikkus päästab maailma vaid käsikäes armastusega. Hiljem selgub üllatuslik tõde – nad on üks ja seesama, aga see tuleb märksa hiljem

Mis on Su lõpusõnad Eestimaa inimestele? Kokkuvõte liikumisaastast?

Kõik liigub, muutub, teiseneb. Pidevalt. See on fakt. Miski ei jää mitte kunagi samaks sinu elus või sinu kehas. Kas sina tead, kuhu suunda sinu areng sind viib? Kas see on juhuslik?
Kui saad kasutada just praegu oma teadlikkust ning teha selles seisundis valik edasiseks, siis mida sa valid? Kas sa viid selle ellu?