Tallinna Ülikooli korraldatavatel õhtustel loengutel on lektoriteks tunnustatud zooloog Aleksei Turovski, pikkajaliste kogemustega füsioterapeudid Katre Lust-Mardna, Taavi Metsma ja Jörgen Puis. Oma ala tunnustatud meditsiiniteaduste dr Margus Annuk, spordiarstid dr Meelis Vainu ja dr Agnes Mägi, laboriarst dr Anneli Raave-Sepp, treener ja toitumisterapeut Egle Eller-Nabi, prof Kristjan Port, jt.

Septembrist detsembrini on teisipäeva õhtustesse loengutesse oodatud spordiga tegelevad ja alustavad inimesed, treenerid, füsioterapeudid, perearstid ja -õed, lapsevanemad jt.

Avaloeng 17. septembri õhtul on eelkõige silmaringi laiendav loeng spordist loomariigis. Loengu lektoriks tunnustatud zooloog Aleksei Turovski. Käsitlemist leiab sport loomariigis kui mänguna, enesekehtestamisena ning oma positsiooni kindlustamisest. Räägitakse ettevalmistustest rituaalidest, õppimisest ja õpetamisest loomariigis ning ausast võitmisest ja väärikast kaotamisest.

Kokku on sügishooajal 2019 on võimalus osaleda 13 loengul, mille seast kuulaja saab valida endale meelepärased või osaleda kogu loengusarjas. 1,5 tunni jooksul saab praktiliste näidete varal ülevaate lihaspingetest ja nende võimalikest vabanemistest füsioterapeudi Taavi Metsma eestvedamisel. Karmen Reinpõld jagab nõu ettevalmistusest uueks ratta hooajaks. Dr Margus Annuk räägib hormoonidest organimist ja nende rollist saavutusvõimes. Füsioterapeutide poolt saab praktilist nõu kaela- ja õlavöötme valulikkuse ravi kohta ning venituse olulisusest treeningutel ja taastumisel. Tartu spordiarst dr Agnes Mägi räägib haigustest, taastumisest ning sellest kui kiiresti ja mis koormusega võiks tagasi sportima minna. Ülevaate seedetrakti mikroobikooslusest ja selle muutumisest elu jooksul, toidu, spordi jm tegurite näol annab Eesti valdkonna üks tippteadlane Kaarel Adamberg. Tunnustatud laboriarst dr Anneli Raave-Sepp võtab seekord ette sportivate inimeste laborianalüüsid ning annab nõu, mida neist välja lugeda. Käsitlemist leiab joogatreeneri Kristiina Piiparineni poolt terve keha ja vaimse tasakaalu saavutamine. Jõutreeningu enamlevinud vigadest ja õigest viisist annab ülevaate treener Egle Eller-Nabi. 2019 loengusarja viimases loengus arutleb prof Kristjan Port treeningu mõju üle kesknärvisüsteemile ja ajule.


Ajakava
:

17.09 Sport loomariigis - kas mäng, tervishoid või poliitika? Zooloog Aleksei Turovski

24.09 Miks on lihased pinges ja kuidas sellest vabaneda? Füsioterapeut Taavi Metsma

01.10 Üleminekuperiood ja ettevalmistus uueks ratta hooajaks. Eesti Maastikuratturite koondise peatreener Karmen Reinpõld

08.10 Hormoonid organismis ja nende roll saavutusvõimes. Meditsiiniteaduste doktor Margus Annuk

15.10 Kaela - ja õlavöötme valulikkus - põhjused, ennetamine ja ravi. Füsioterapeut Katre Lust-Mardna

22.10 Mikrobioom, toitumine ja liikumine. Bio- ja toiduainete tehnoloog Kaarel Adamberg

29.10 Praktilisi soovitusi laborianalüüside tõlgendamisel arstilt. Laboriarst dr Anneli Raave-Sepp

05.11 Venitus soojendusel, treeningus ja taastumisel. Füsioterapeut Jörgen Puis

12.11 Terve keha ja vaimse tasakaalu saavutamine jooga abil. Joogaõpetaja Kristiina Piiparinen

19.11 Südame ja spordi vastastikune mõju. Kardioloog ja spordiarst dr Meelis Vainu

26.11 Haigused, taastumine ja sportimine. Spordiarst Agnes Mägi

03.12 Lihastreeningu enamlevinud vead ja õige viis. Treener ja toitumisterapeut Egle Eller-Nabi

10.12 Treeningu mõju kesknärvisüsteemile ja ajule. TLÜ professor Kristjan Port

Loengute algus kell 18:00. Toimumiskohaks TLÜ Räägu 49 (Tallinn) õppehoone. Ühest loengust osavõtumaks on 6 €. Vajalik on eelnev registreerumine vähemalt hiljemalt 1 päev enne loengut. Lisainfo: SIIT või katrin.soidra-zujev@tlu.ee.

Loengusarja korraldab TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut, toetab Tallinn Liigub programm.

Lisainformatsioon, intervjuude ja soovi korral teemadest artiklite kirjutamise kokkuleppimine:
Katrin Soidra-Zujev Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituut, Täiendusõppe koolitusjuht, e-post: katrin.soidra-zujev@tlu.ee, telefon 5647 3623.

Varasemate hooaegade mõningad täispikkuses loengud on Delfi poolt filmitud ja looga seotud allolevalt.