Kuressaare linnapea Madis Kallas ütles, et linna jaoks on tegu selle aasta ühe suurema ja tähtsama sündmusega. „See on juba Eesti mastaabis suursündmus, millesse on kaasatud erinevad spordialad ja mängudel on suured traditsioonid,“ lausus ta.

Linnapea on kindel, et nii suure hulga külaliste majutamise ja toitlustamisega saadakse korralikult hakkama. „Meil on selliste suurürituste kogemused olemas,“ märkis Kallas, lisades, et paljud on nõus ka majutamisega koolides.

Samas suurt majanduslikku efekti ta Kuressaarele ei näe, sest see üritus toimub juulis ja hooaja keskel. Kui need mängud toimuks muul ajal, oktoobris või novembris, siis oleks teine asi.

Saaremaa Spordiliidu juhatuse esimees Kalev Kütt ütles, et kuna neid mänge ei ole Kuressaares ammu olnud ja staadion sai valmis, siis avaldati ise soovi korraldamisõiguse saamiseks. „Meil on spordibaasid, mida ei maksa häbeneda ja seepärast otsustasime suvel siia ühe suurema võistluse ka tuua,“ lausus ta.

Suvemängud korraldavad Eestimaa Spordiliit Jõud, Saaremaa Spordiliit ja Kuressaare Linnavalitsus. Võistlustel on esindatud kõik maakonnad ja suuremad linnad.

Jõudi peasekretär Tarmo Volt ütles, et korraldajad tahavad võistlused läbi viia Eesti paremal tasemel. „Võistlema saavad kõik, kes soovivad, piiranguid või eelvoore ei ole,“ lausus ta.

„Meie soov on, et kõik oleks mängudel kohal ja saaks selle tunde kätte. Osaleda võivad ka välismaalased, kes saavad küll medali, kuid võistkondlikke punkte ei teeni. Varem on olnud võistlemas soomlased.“

Eestimaa suvemänge korraldatakse iga nelja aasta järel. Suvemängudest võivad osa võtta kõigi Eesti maakondade, linnade ja valdade võistkonnad. Spordialad pannakse paika EMSL Jõud, Kuressaare linnavalitsuse ja Saaremaa Spordiliidu arutelu käigus.

13. Eestimaa suvemängud toimusid 2011. aastal Rakveres ja sellest võttis osa üle 150 Saare maakonna sportlase. Koju toodi 14 medalit, neist 3 kulda. Saaremaa oli maakondade arvestuses kuues, Kuressaare suurte linnade arvestuses teine ja Orissaare väikeste valdade arvestuses kuues! Kokku osales Rakveres toimunud Eestimaa suvemängudel 3954 sportlast.

Eesti maaspordimängud said alguse 1959. aastal, kui 1.-5.augustini korraldati Pärnus Eesti I maaspordimängud (MSM). Kavas oli kergejõustik, jalgrattasport, klassikaline maadlus, sportlik võimlemine, ujumine, laskesport, jahilaskmine, ratsasport, võrkpall, korvpall, jalgpall, mootorisport ja kaasaegne kolmevõistlus.