David Zinczenko, kes juhib ABC meediakanalis tervisliku liikumise osakonda ja on kirjutanud bestselleri "Eat It To Beat It", hinnangul tarbivad inimesed liiga palju viit toiduainet, kus sisaldub varjatul määral ohtlikult palju suhkrut ja teisi magusaineid. Ometi söövad mitmed miljonid inimesed neid pea igal teisel suvisel grilliõhtul.

Salatikastmed

Väherasvased poes müüdavad salatikastmed on tavaliselt täis suhkrut ja soola. Ikka sellepärast, et vastasel juhul poleks maitset pea üldse tunda. Mõnes kastmes on koguni 9 grammi suhkrut ühe portsjoni kohta!

Kõige ohtlikumad kastmed on ketšupilaadsed tooted (Thousand Island, vene kaste) ja magusamad vinegretid. Kui vähegi võimalik, ära vala salatit kastmega üle, vaid pane väike portsjon kerge eine kõrvale.

"Tervislikud" müslid

See ei tohiks tulla üllatusena, et enamik poes müüdavatest maisihelvestest ja müslidest sisaldavad suurel määral suhkrut. Kuid ka tervislikud täisterahelbed ja granolamüslid peidavad endas varjatuid magusaineid.

Kui näed helveste esi- või tagakaanel ameerikapäraseid väljendeid "Crunch" või "Crisp", tee valik pigem teistsuguse hommikueine kasuks. Las maksab pool eurot rohkem, kuid vähemalt ei tapa see organismi üleliigse suhkruga.

Maitsestatud jogurt

Enamik jogurteid sisaldavad teatud vormis suhkrut laktoosina. Hoia silmad lahti eriti puuviljajogurtite osas, mille koostisosana kasutatakse pelgalt "suhkrut" või "kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit".

Muide, tervislik alternatiiv puuviljajogurtitele on ka Eesti poodides müüdav Kreeka jogurt. Kalorirohkus on küll võrreldatav puuviljajogurtitega, kuid Kreeka jogurtis on umbes kaks korda rohkem kasulikke proteiine ja hulgaliselt vähem suhkrut.

Kuivatatud puuviljad

Koos pähklitega müüdavad kuivatatud puuviljad võivad olla tervislikud snäkid, kuid mõnel juhul võivad nad pakkuda konkurentsi isegi suhkruallikatena tuntud kummikommidele.

Näiteks, peotäis kuivatatud jõhvikaid võib sisaldada ekstreemsemal juhul kuni 30-35 grammi suhkrut. Samal ajal sisaldavad värsked jõhvikad (mis ei ole suhkrustatud) vaid 4-5 grammi suhkrut. Alati eelista värsket puuvilja kuivatatud puuviljale.

Grill-liha kastmed ja marinaadid

Barbeque- ja teriyakikastmed on küll maitsvad ja annavad lihale ägeda vungi, kuid mõned neist on pungil suhkrut. Eriti kehtib see BBQ-kastmete puhul, ainult kaks teelusikatäit tumedat kastet võib sisaldada juba ohtralt suhkrult.