Matkajad saavad õpetada sulle nii mõndagi, kui sa ainult lased neil seda teha. Huffington Posti tervisetoimetaja Abigail Wise teab viit matkamise positiivset omadust, mis annavad sulle inspiratsiooni looduses matkamiseks.

Matkajad on loomingulisemad

Unusta kofeiin ja kohvi joomine. Need, kes vajavad ajule turgutust, peaksid pigem vaatama lähimate (RMK) matkarajade poole. Stanfordi ülikoolis tehtud uringud näitavad, et värskes õhus viibimine pikendab inimese tähelepanuvõimet ja aitab tal mõelda "kastist väljaspool". Matkamine võib olla eriti kasulik, kui sul pole kaasas nutitelefoni, vaid Nokia 3310 ja kompass. Ühtäkki pead sa toetuma enese õpitule ja vaistule metsas või küngastes orienteerumisel, mitte nutitelefoni GPS-võimele.

Matkajad on erakordselt heas vormis

Pikema matkaraja läbimine ei turguta ainult su vaimu, vaid ka keha. Ainult tund aega aktiivset matkamist võib kulutada juba üle 500 kalori, sõltuvalt raja raskusastmest ja kaasaskantavast pagasist. Matkates liigud sa üldjuhul ka looduslikul rajal, mitte asfaldil või kruusateel. Sa ei koorma liigeseid nii palju. Lisaks vähendab matkamine vererõhku ja kolestelooritaset.

Matkamine on raviva toimega

Mõned uuringud on oletanud, et matkamine ei aita ainult keha treenida, vaid isegi ravida. Rahvusvahelises Spordimeditsiini Ajakirjas (International Journal of Sports Medicine - toim) avaldati uuring, kus mõõdeti rinnavähiga naiste ja eesnäärmevähiga meeste oksüdatiivset stressitaset enne ja pärast matkamist. Pärast pikka matka oli mõlema sihtrühma näitajad oluliselt madalamal, kui enne rännaku algust.

Kuidas alustada matkamisega?

  • Ära ülehinda enda võimeid alguses, võta esialgu ette lühikesemad retked. Üle puujuurte astumine ja (näiteks) liivas kõndimine väsitab korralikult läbi, kui pole end pikka aega liigutatud.
  • Võta kaasa kõige olulisemad, ära paki üle. Kaart, putukatõrjevahend, kestva akuga vana mobiil, päikesekreem, plaastrid, vesi, energiasnäkid (pähklid, rosinad, vorstid), vihmakeep ja vahetusriided, rohkem pole vaja end koormata (kui just tegemist pole mitmepäevase matkaga).
  • Ära ignoreeri enda lähiümbruskonda. Isegi Tallinnas elades on linna sees mitu suuremat parki, kus matkata. Metsa minemiseks ei pea minema tingimata Aegviitu, võib kolada ka Glehni lossi läheduses.
  • Võta kaasa asjalik(ud) matkapartner(id). Mõni matkakogemusega pereliige või sõber kulub marjaks ära, kui tahad nautida loodust koos seltskonnaga või seigelda väljaspool sissetallatud matkaradu.