Pärnumaa Võidupüha maratoni korraldatakse alates 2012. aastast ning maratoni üheks eesmärgiks on läbi iidse maratonijooksu ja võidutule toomise legendi jutustada lugu Vabadussõjas iseseisvuse saavutanud Eesti riigist. Ehe ja sini-must-valge maraton pakub võimalust läbida rada kordumatul trajektooril, viies osaleja mööda olulistest ajaloomälestistest ning tutvustab Pärnu-kandi kaunist looduskeskkonda - Pulli küla, Reiu muinasasula leiukoht, Reiu-Raeküla luitemännik, vastvalminud ja pilkupüüdev Jaansoni kallasrada, Tallinna Väravad, Vallikäär, Pärnu rand – need on vaid mõned orientiirid, muutes maratonikogemuse ainulaadseks. Finišiala on kuninglik, sest viimased kilomeetrid kulgevad Pärnu suvemelus ning finišeerutakse mööda peatänavat Rüütlit arvukate kaasaelajate toel.

Start maratonile antakse kell 13.30 Torist, enne seda aga kell 12.00 saavad kõik osa pidulikust atmosfäärist, mis kaasneb stardipaiga kõrval Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus toimuva jumalateenistusega, kus süüdatakse ka mälestustuli kangelaste auks. Tuleleek usaldatakse Pärnumaa noorte teatejooksjate kätte, kes on 42,2km distantsi ära jaganud 8 vahetuse peale. Startijaid tervitavad Eesti Lipu Seltsi lippurid, kes palistavad stardiala, sealhulgas Tori silda. Tuli jõuab Pärnusse orienteeruvalt kell 17.30 ning saadetakse seejärel tänavusse Võidupüha paraadi linna – Valka.

Lisaks maratonile on kavas Paikuselt startiv poolmaraton ning samal distantsil kulgev käimisretk. Tegevust leidub ka pere pisematele - finišipaigas Rüütli platsil toimuvad lastejooksud.
Käesolevaks hetkeks on stardiprotokollis kirjas ligi 130 maratoonarit, 160 poolmaratoonarit, paarkümment käimsiretkelist ja ligi 30 lastejooksul osalejat.
Maratoni üldvõitja saab aastaks enda valdusesse Eesti Sõjameeste Pärnumaa Ühenduse poolt annetatud rändkarika. 2012. aastal graveeriti esimese võitjana karika pinnale Kristo Reinsalu nimi, aasta hiljem vääris sama au Indrek Ilumäe.
„Tuli tuleb juurte juurest“ – nii ütleb maratoni tunnuslause, viidates Pärnumaa tugevatele seostele iseseisvuse ja sõltumatu riigi saavutamise loos.
Maratoni organiseerib Pärnumaa Spordiliit koostöös maakonna omavalitsuste, mitmete mittetulundusühenduste ja avaliku sektori asutustega.

Pärnumaa Võidupüha maratoni programm:
12.00 Mälestustule süütamine Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus Toris
13.00 lastejooksud Rüütli platsil
13.30 maratoni start ja mälestustule teele saatmine Torist
14.00 poolmaratoni käimisretke start Paikuselt
15.15 poolmaratoni start Paikuselt
16.10 Maratoonarite finiš
16.30 Poolmaratoonarite finiš
17.00 Käijate finiš
17.15 Autasustamine

Lisainfo ja registreerimine www.2silda.ee. Eelregistreerida saab kuni 20. juunini kell 17.00, võistluspäeval toimub registreerimine stardipaigas.