Vitamiinide allikaks on üldiselt toit, kuid keha vajaduse D-vitamiini järele võib täielikult rahuldada kogus, mis sünteesitakse nahas päikesevalguse toimel. Kuid seda üksnes siis, kui me viibime piisavalt päikese käes. Eesti geograafilise asendi tõttu möödub meil aga ligikaudu 2/3 aastast napi päikesepaistega. Samas on toiduainete seas vähe neid, mis sisaldavad D-vitamiini rohkesti. Seetõttu on D-vitamiini puuduse levimus kõrge mitte üksnes Eestis, vaid ka teistes meiega sarnastel laiuskraadidel paiknevates maades. Loengus selgitatakse esmalt, kuidas hinnatakse organismi vitamiin D staatust ning millise kriteeriumi alusel otsustatakse, kas keha varustatus selle vitamiiniga on piisav või mitte. Antakse ülevaade vitamiin D staatuse ja tervise vahelistest seostest. Üksikasjalisemalt käsitletakse vitamiin D staatuse seoseid erinevate kehalise töövõime näitajatega ja treeningu tulemuslikkusega. Lõpuks keskendutakse küsimusele, kas vitamiin D manustamine toidulisandina parandab kehalist töövõimet ja/või suurendab treeningu efektiivsust.

Lektor Vahur Ööpik on Tartu Ülikooli spordifüsioloogia professor. Ta on uurinud toitumuslike tegurite mõju kehalisele töövõimele ja treeningu tulemuslikkusele. Avaldanud arvukalt seda teemat käsitlevaid teaduslikke artikleid ning esinenud paljudel rahvusvahelistel konverentsidel ettekannetega. Külalisprofessorina pidanud loenguid mitme maa ülikoolides.

D-vitamiini loeng on osa Treeni teadlikult loengusarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loeng toimub 04. Detsember (teisipäeva) õhtul kell 18:00 ja kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on 6 € (maksmine kohapeal, sularahas). Loeng leiab aset Räägu 49 (Tallinn) TLÜ õppehoones.

See loengusarja Treeni teadlikult 2018 sügishooaja viimane loeng. Kui sul on soov mõnda teemat/lektorit kuulata, saada oma soov järgmiseks hooajaks loengusarja juhile: katrin.soidra-zujev@tlu.ee.