Tõesti, valdavalt on nii kulturismis kui ka tõstmises esindatud lühikest kasvu sportlased, leiab Eesti spordi omalaadne legend, 18 aastat võistelnud kulturist Ott Kiivikas. Ta teab ka vastust küsimusele, kas ja kui, siis kuidas on inimese pikkus seotud treeningutega jõusaalis.

Et treenides muutuks lihased kohe suureks, on paljude treenijate ühine unistus. Millest aga sõltub lihaste kasv? Miks ühel kasvavad need kiiremini kui teisel? Jah, ühtedel siin selge eelis, vastus peitub geenides, kinnitab Kiivikas. Levinud väiteid, mis kinnitamist või ümber lükkamist ootavad, on aga veel. Näiteks kardetakse, et peale jõutreeningute lõppu muutuvad lihased rasvaks.

Kiivikas on pädev vastama ka küsimusele, kas kehakaalu alandamiseks peab tegema pikki seeriaid, mille kordade arv algab 15-st. Vastus on põhimõtteliselt niisugune: rasvapõletuse aluseks on kehas tekkiv energeetiline defitsiit, seega peab energiat kulutama rohkem kui tarbima. Seda ei saa tekitada seeriates olevate korduste arvuga - nagu tihti arvatakse - vaid ikkagi toitumisega.

Loengu pealkirjaga "Jõutreening - levinud vead ja müüdid" peab Ott Kiivikas sarja Treeni teadlikult raames 13 oktoobril. Lisaks müütide kinnitamisele või murdmisele saab ülevaate jõutreeningu põhitõdedest, üle treenimise ennetamisest, treeningplaanist paberil ja enesetundest organismis.

Ott Kiivikase autoriteeti oma ala asjatundjana kinnitab ka see, et Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit on talle omistanud kulturismi ja fitnessi treeneri IV taseme. Ta kuulub EKFL Kutsekomisjoni, kes treenereid koolitab ja atesteerib. Kiivikas on nõustanud paljusid Eesti erinevaid tippsportlasi toitumise vallas, viinud läbi koolitusi ja seminare nii alaliitudele kui ka huvilistele.

1,5-tunnine loeng algab 13. oktoobril kell 18.00 Tallinna Ülikooli õppehoones Räägu 49. Osavõtutasu on 5 eurot (maksmine kohapeal, sularahas). Oma osalemissoovist palun teada anda siin.

Detsembri keskpaigani toimub igal teisipäeval erineva teemaga 9 loengut. Järgmised loengud Treeni teadlikult sarjas on: 20.10 Taimsed toidulisandid, miks ja kellele? - Anestesioloogia-, operatiiv ja intensiivraviteenistuse ülemõde Tiiu Sinikas 27.10 Toitumisega taastumine mahu ja tippkoormuse perioodil - Toitumisnõustaja Margus Silbaum 03.11 Veri korda, siis trenni - Laboriarst dr Anneli Raave-Sepp

10.11 Intervalltreeningud - aeroobne ja anaeroobne, efektiivsus ja tulemused - Personaaltreenerid Riina Suhotskaja ja Silja Siller

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Liikumistervise innovatsiooni klastriga SportEST.