Eesti Maastikuratturite koondise peatreener Reinpõld käsitleb oma loengus praktilisi näiteid reaalselt tööst sportlastega - nii tippsportlastega, kui harrastajatega. Analüüsitakse koos läbi terve protsess ratturi ja triatleedi hooaja treeningplaani ülesehitusest võistlusspetsiifikast lähtuvalt. Lektor käib samm-sammult läbi protsessi, millest lähtuvalt koostada treeningplaan vastavalt sportlase fenotüübile, põhivõistluse ajalisele kestvusele ning rajaprofiilile. Kuulaja saab vastuseid, kui nn eraldistarditüüpi sportlane tahab olla väga hea kriteeriumis või nn jälitussõitja eesmärk on läbida võimalikult hästi 180 km eraldistart (nt IRONMAN) - kas ja kuidas see on võimalik?

Loengus käsitletakse millised energiatootmissüsteemid meie organismis on ning kuidas need seostuvad sooritusvõimega. Analüüsitakse kuidas energiatootmissüsteemid on seotud sportlase põhivõistlusega. Vastuse saab ka küsimusele millised on erinevad (ratturi) fenotüübid? Kuidas ja millal teha õigeid ettevalmistusi võistlusteks? Kuidas ja milliseid treeninguid teha võistlusteks ettevalmistusperioodil rattaharrastajana?

Ratturi ja triatleedi hooja treeningplaani loeng on osa Treeni teadlikult loengusarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones või võimalik on osaleda ka virtuaalselt. Kõik loengud algavad kell 18.00 ja kestus on umbes 1,5 tundi. Osalustasu 8€ (kohapeal sularahas, veebiloengu puhul esitatud arve alusel).

Lektorist
Karmen Reinpõld
on Eesti Maastikuratturite (MTB) koondise peatreener, kes teeb igapäevast koostööd maailmatasemel sõitvate Janika Lõivu ja Martin Looga. 2020. hooajast on ta spordifüsioloogi ja andmeanalüütiku rollis Eesti Laskesuusatajate koondise juures. Tema näpunäidete järgi pedaalivad ka U23 ja eliitklassi kuuluvad ratturid ning hulk harrastussportlasi. Muuhulgas paneb ta õla alla motokrossi sõitva Erki Kahro treeningute juhtimisele. Karmen on doktorant ning õpetab spordifüsioloogiat Tallinna Ülikoolis. Tema uurimisvaldkonnad teaduses on seotud sportliku sooritusvõimega vaadatuna läbi biokeemia ja füsioloogia prisma.

Treeni teadlikult järgmised loengud

13.10 Süvalihased - miks ja kuidas treenida? Füsioterapeut Jaana Torp

20.10 Ajutreening. Ajuteadlane ja psühholoog Jaan Aru

27.10 Kas ja millal füsioterapeudi juurde minna, treeningkoormuse optimeerimine ja targalt taastumine. Füsioterapeut Priit Ailt

03.11 Kodukontor lihaspinge vabaks! Füsioterapeut Katre Lust-Mardna

10.11 Hea une tehnikad. Unearst dr Heisl Vaher

17.11 ÜKE mõju ja sobitumine sportlase treeningplaani. TLÜ õppejõud ja personaaltreener Siim Kelner

24.11 Sportlase toitumine, taastumine. Triatleet, suurvõistluste korraldaja Ain Alar Juhanson

01.12 Kuidas juhtida muutusi oma elutreeningutel? Psühholoog, muutuste ja arengunõustaja Eva-Maria Kangro

08.12 Ööpäeva rütm - kas saab selle eest põgeneda või peab alluma? TLÜ professor Kristjan Port

Registreerimine loengutele

Soovitame aegsasti registreerida huvipakkuvatele loengutele kohapeal, sest koroonaviiruse leviku tõttu paigutab ülikool sel aasta saali poole vähem inimesi. Võimalus on loengus osaleda ka veebiloenguna.

Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Tallinn Liigub programmiga. Teavitustööd ja teadlikkust sportimisel aitab teostada Delfi.