03.12 loengus „Lihastreeningu enamlevinud vead ja õige viis" annab ülevaate oma ala tunnustatud treener ja toitumisnõustaja Egle Eller-Nabi milliseid kehakoostise, liikuvuse, lihasteste, isiksuse teste teha enne treeningkavade koostamist ja mis infot see treenitavale annab. Näiteks Neurotransmitter profiili arvestamine treeningute planeerimisel on üks uudsemaid lähenemisi treeningkavade koostamisel - aga kuidas seda kasutada. Lektor toob profiili tulemusi: millist tüüpi kavad sobivad treenitavale ning kui kiire kohanemisega on treenitav. Egle Eller-Nabi selgitab, miks on algkaardistus oluline sobiva treeningkava koostamisel.

Loengus otsitakse vastust küsimusele, mis on olulised parameetrid treeningkavas. Palju vaja teha kordusi, millises tempos, palju pause ja kui palju seeriaid. Egle Eller-Nabi on täheldanud, et üks enamlevinum viga on mitte kasutada kavades temposid millega ühte kordust sooritatakse. Aga miks on see oluline ja kuidas aitab oluliselt kaasa kiiremalt progressile on planeeritava loengu üheks teemaks. Kuulaja saab vastuse, milline peaks olema iga nädal progress ning kuidas progressi kaardistada. Millal vahetada treeningkava ning kuidas valida harjutusi kavasse? Mis roll on taastumisel ning milliseid taastumise meetodeid kasutada? Lektor on täheldanud, et just taastumine on teema millele ei pöörata tähelepanu, aga selles peitubki just progressi võti suuresti.

Võime treenitavana endalt küsida kas rohkem on parem või vastupidi? Kõige suurem viga lihastreeningute planeerimisel on arvata, et tulemus sõltub üksnes tehtavas trennis ignoreerides elustiili, toitumise, taastumise, psühholoogilise poole rolli. Eelnevast teemadest lähemalt jagab poolseid soovitusi ja mis kui suurt rolli mingi osa treeningute planeerimisel mängib annab nõu Egle Eller-Nabi selles teisipäeva õhtuses loengus.

Lihastreeningu enamlevinud vead ja õige viis loeng on üks Treeni teadlikult loengu sarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones. Järgmiste teisipäevade teemad on lihastreening, taastumine, treeningu mõju südamele ja ajule, jne (täpne kava all).

Loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18:00 ja kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on vaid 6 € (maksmine kohapeal, sularahas), sest loengusarja toetab osaliselt Tallinn Liigub.

Lektor Egle Eller-Nabi on treenerina tegutsenud üle 10 aasta. On treeninud ja õppinud maailmas tuntuima fitnessi treeneri Kim Oddo all, kelle käe all valmistus esimese eestlasena Bikini Olümpiaks 2016. aastal. On oma teadmisi täiendanud maailma tippjõutreeneri Charles Poliquini all, omades Metabolic Analytics meetoril treenitavate analüüsimise litsentsi. Võisteldes ja reisides on osalenud mitmetel seminaridel ja workshopidel erinevates riikides. Hetkel õpib Poliquin Academys personaaltreenerite kursusel ning jätkab õpinguid Annely Sootsi toitumiskoolis. Ta juhendab nii rühma- kui ka personaaltrenne. On omanimelise fitness teami omanik ning teeb koostööd tenniajakirjadega tegutsedes nii nõustaja kui modellina.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2019 on peale seda veel viimane loeng pakkumisel:
10.12 Treeningu mõju kesknärvisüsteemile ja ajule - TLÜ professor Kristjan Port

Igale soovitud loengule on vajalik eelnev registreerimine: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult

Loengusarja korraldab TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut ja toetab Tallinn Liigub.
Inimestele teavitust aitab teha Delfi.

Artikliga on seotud osad varasemate aastate loengute täispikad videod, mida Delfi on filminud.