Teisipäeval 30. oktoobri õhtul loengus „Kuidas vältida vigastusi ja parandada sooritusvõimet?" käsitleb Tartu Ülikooli Kliinikumi füsioterapeut ja TÜ lektor Mati Arend sagedasemaid vigastusi, mis enamikel juhtudel võivad sportimisest pikalt eemal hoida või sportimisega hüvasti jätta sundima. Loengus tuuakse esile võimalikud põhjuseid, miks antud vigastused tekivad. Lähtuvalt vigastuste võimalikest mehhanismidest on välja töötatud ka teatavad harjutuste programmid, mida on sporditeaduses uuritud ning millel on leitud positiivne seos vigastuste ennetamisega.

Spordivigastuste loeng on osa Treeni teadlikult loengusarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Need toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones. Järgmiste teisipäevade teemad on koormustest, hommiku vs õhtune treening, geenid ja sport, jõutreening, jalalaba vaevused jne. Kõik loengud algavad mugavalt peale tööd ajal, kell 18:00 ja kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on 6 € (maksmine kohapeal, sularahas).

Lektor Mati Arend töötab Tartu Ülikooli Kliinikumi Spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus füsioterapeudina ja Tartu Ülikoolis sporditeaduste ja füsioteraapia instituudis lektorina. Mati on ka Spordivigastuste ennetamise ja uuringute keskuse, mis on Tartu Ülikooli spinn-off ettevõte, üks asutajaid ja eestvedajaid. Füsioterapeudina on Mati aidanud varasemalt Eesti U16 poiste korvpallikoondist, aga ka paljusid erinevaid Eesti sportlasi ning võistkonnaalasid. Sportlaste tervis, vigastuste ennetamine ja sportliku sooritusvõime parandamine on Mati põhisuunad füsioteraapias olnud viimaste aastate jooksul.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2018 on peale seda loengut veel 5 loengut. Need on:
06.11 Terviseuuringu roll treeningprotsessis. Spordiarst dr Pii Müller
13.11 Jõutreening ja vastupidavus, hommik või õhtu - sõbrad või vaenlased. Spordibioloogia dotsent Jarek Mäestu
20.11 Kui jalalaba teeb valu? Ortopeed dr Armin Heiman
27.11 Kuidas geenid mõjutavad meie sporti ja sport geene. Geenitehnoloog dr Tõnu Esko
04.12 D-vitamiin, tervis ja treening. TÜ professor Vahur Ööpik

Igale soovitud loengule on vajalik eelnev registreerimine: http://www.tlu.ee/treeniteadlikult.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut, SportEST ja toetab Tallinn Liigub. Inimestele teavitust aitab teha Delfi.

Uudisega seotud on täispikad videod (1,5h) eelmiste hooaegade osadest loengutest tasuta vaatamiseks.