Loengus „Praktilisi soovitusi laborianalüüside tõlgendamisel" saab osaleja ülevaate, milliseid analüüse on oluline kontrollida. Vaadeldakse konkreetseid tulemusi ja tervisesportlase treening, toitumise ja toidulisandite tarbimise järgi analüüsitakse neid. Eesti suurima meditsiinilabori SYNLABi arst annab ülevaate, kuidas saadud info alusel saab hinnata - kuidas treeningud organismile mõjuvad ja kas on tekkinud organismi või lihaste ülekoormuse ohtu. Saab infot milline on erinevate vitamiinide ja mineraalide, nt magneesiumi, kaltsiumi, tsingi, raua roll meie organismis ja spordis ning mida mõjutab nende defitsiit. Arst annab soovitusi kuidas teadlikult osata verenäitajaid lugeda, nii et saab ise või treenerina treenitavatel treenimist jälgida ning sisenditi treeningkavasse ja toitumisse.

Vaadeldakse ühe naisharrastussportlase ja ultratriatleedi Rait Ratasepa vereanalüüse ja koos otsitakse vastust küsimusetele: miks on analüüsitulemused just sellised nagu nad on? Mida oleks vaja teha, et tulemusi muuta?

Meditsiinialane praktiline loeng on üks loeng Treeni teadlikult loengu sarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones. Järgmiste teisipäevade teemad on lihastreening, taastumine, treeningu mõju südamele ja ajule, jooga jne (täpne kava all).

Lektor doktor Anneli Raave-Sepp on SYNLABi Lõuna-Eesti regiooni vastutav laboriarst ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud. Ta nõustab ja koolitab igapäevaselt laborimeditsiini ja erinevate analüüside osas tudengeid, pere- ja eriarste ning patsientetervisekontrollide osas (sh nt Rait Ratasepp, Saskia Alusalu, laskesuusatajad, ujujad, triatleedid jt).

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2019 on peale seda veel 6 loengud. Kõik loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18:00 ja kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on vaid 6 € (maksmine kohapeal, sularahas), sest loengusarja toetab osaliselt Tallinn Liigub.
Registreerida võib ühte või kõiki sobivatesse. Järgmised loengud:
05.11 Venitus soojendusel, treeningus ja taastumisel - füsioterapeut Jörgen Puis
12.11 Terve keha ja vaimse tasakaalu saavutamine jooga abil - joogaõpetaja Kristiina Piiparinen
19.11 Südame ja spordi vastastikune mõju - kardioloog ja spordiarst dr Meelis Vainu
26.11 Haigused, taastumine ja sportimine - spordiarst Agnes Mägi
03.12 Lihastreeningu enamlevinud vead ja õige viis - treener ja toitumisnõustaja Egle Eller-Nabi
10.12 Treeningu mõju kesknärvisüsteemile ja ajule - TLÜ professor Kristjan Port

Igale soovitud loengule on vajalik eelnev registreerimine esmaspäeva õhtuni: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult

Loengusarja korraldab TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut.

Inimestele teavitust aitab teha Delfi.

Artikliga on seotud osad varasemate aastate loengute täispikad videod, mida Delfi on filminud.