Loengus "Venitus soojendusel, treeningus ja taastumisel" käsitleb loengupidaja peamisi venituse liike ja teaduskirjanduse baasil võimalike positiivseid ning negatiivseid mõjusid. Vaatleb, kas vastab tõele läbi aastate olnud arusaam venitamise kasulikkusest. Äärmuslikke väiteid kuuleme nii pikaaegsete sportlaste, treenerite kui ka füsioterapeutide poolt. Kas venitama siis peab või ei ja millal? Lisaks eelnevale leiab käsitlemist aktiivse liikumise ja taastumise omavahelised seosed venitustegevusega läbi anatoomia ja füsioloogia. Õpitu paremaks kinnistamiseks läbitakse lihtne praktiline venituse harjutusvara, kus füsioterapeut Jörgen Puis analüüsib lisaks harjutuste võimalike asendustegevusi.

Venituse teemaline praktiline loeng on üks loeng Treeni teadlikult loengu sarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones. Kõik loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18:00 ja kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on vaid 6 € (maksmine kohapeal, sularahas), sest loengusarja toetab osaliselt Tallinn Liigub. Järgmiste teisipäevade teemad on lihastreening, taastumine, treeningu mõju südamele ja ajule, jooga jne (täpne kava all).

Lektor, füsioterapeur Jörgen Puis on lõpetanud Tartu Tervishoiu Kõrgkooli füsioteraapia erialal ning täiendanud end aastaid Euroopas ja Ameerikas. Oma igapäevatöös patsientide ja sportlastega on spetsialiseerunud skeleleti-lihassüsteemide vaevustele, nt akuutsed, ülekoormusvigastused, operatsiooni järgne ravi ning kestvad selja-ja kaelavalud.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2019 on peale seda veel 5 loengud. Need on:
12.11 Terve keha ja vaimse tasakaalu saavutamine jooga abil - joogaõpetaja Kristiina Piiparinen
19.11 Südame ja spordi vastastikune mõju - kardioloog ja spordiarst dr Meelis Vainu
26.11 Haigused, taastumine ja sportimine - spordiarst Agnes Mägi
03.12 Lihastreeningu enamlevinud vead ja õige viis - treener ja toitumisnõustaja Egle Eller-Nabi
10.12 Treeningu mõju kesknärvisüsteemile ja ajule - TLÜ professor Kristjan Port

Igale soovitud loengule on vajalik eelnev registreerimine: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult

Artikliga on seotud osad varasemate aastate loengute täispikad videod, mida Delfi on filminud.