Tallinna Ülikoolis toimuvatel õhtustel loengutel on lektoriteks pikaajalise kogemusega toitumisspetsialist ning treener Margus Silbaum, spordiarst dr Pii Müller, ortopeed dr Armin Heiman, laboriarst dr Anneli Raave-Sepp, geenitehnolooog dr Tõnu Esko, spordibioloogia dotsent Jarek Mäestu, füsioterapeudid Mikk Pärn, Mati Arend, jt.

Septembrist detsembrini on teisipäeva õhtustesse loengutesse oodatud spordiga tegelevad ja alustavad inimesed, treenerid, füsioterapeudid, perearstid ja -õed, lapsevanemad jt. Loengutes saab praktilisi nõuandeid oma eriala tunnustatud lektoritelt.

Avaloeng 18. septembri õhtul keskendub sellele, kuidas oma toitumisega kaasa aidata efektiivsemale taastumisele ja sporditulemuste parandamisele. Loengu lektor kogenud toitumisspetsialist Margus Silbaum.

Sügishooajal 2018 on kokku 12 loengut, mille seast kuulaja saab valida endale meelepärased või osaleda kogu loengusarjas. 1,5 tunni jooksul saab praktiliste näidete varal ülevaate kuidas läbida ülipikki distantse, millised pinged paneb selline sportimine kehale, milline on energiavajadus ja praktiline toitumine. Unetehnoloog Kene Vernik räägib hea une tehnikatest ja kuidas pingutused mõjutavad une kvaliteeti. Proviisor Külli Teder annab põhjaliku ülevaate tänapäeval pakutavatest vitamiinidest ja mineraalidest treenimise vaatenurgast. Käsitlemist leiab alaseljavalu ning jagab praktilist harjutusvara, kuidas eneseabistamisel teha õigeid valikuid. Laboriarst dr Anneli Raave-Sepp sportimise ja südame tervise seostest. Arutletakse kuidas vältida vigastusi ja sellest tulenevalt parandada sooritusvõimet. Spordiarst Pii Müller annab ülevaate koormustestist, hapniku tasemel, laktaadi ja kopsumahu mõõtmisest. Käsitlust leiab hommikuse või õhtuse treeningu tõhusus. Füsioterapeut jagab praktilist harjutusvara istuvat tööd omavatele harrastajatele. Paljude sportlastega tegelev dr Heiman harib jalalaba valude, nende ravi ja taastumise teemal. Geenitehnoloog dr Tõnu Esko annab ülevaate kuidas geenid mõjutavad sporti ja sport geene. TÜ professor Vahur Õöpik avab süvakuti D-vitamiini, tervise ja treeningu mõju pimedal ajal.

Ajakava:

18.09 Toitumise, treeningkoormuse ja vereproovide seos. Treener ja toitumisspetsialist Margus Silbaum
25.09 Kesvtusspordi võistlused - valmistumine, läbi tegemine ja haavade lakkumine. Seiklussportlane Silver Eensaar
02.10 Hea une tehnikad. Psühholoog ja unetehnoloog Kene Vernik
09.10 Vitamiinidest ja mineraalidest treenimise vaatenurgast. Proviisor Külli Teder
16.10 Alaseljavalud. Kuidas teha õigeid valikuid? Füsioterapeut Mikk Pärn
23.10 Sport ja südame tervis. Laboriarst dr Anneli Raave-Sepp
30.10 Kuidas vältida vigastusi ja parandada sooritusvõimet? Füsioterapeut Mati Arend
06.11 Terviseuuringu roll treeningprotsessis. Spordiarst dr Pii Müller
13.11 Jõutreening ja vastupidavus, hommik või õhtu - sõbrad või vaenlased. Spordibioloogia dotsent Jarek Mäestu
20.11 Kui jalalaba teeb valu? Ortopeed dr Armin Heiman
27.11 Kuidas geenid mõjutavad meie sporti ja sport geene. Geenitehnoloog dr Tõnu Esko
04.12 D-vitamiin, tervis ja treening. TÜ professor Vahur Ööpik

Loengute algus kell 18:00. Toimumiskohaks Räägu 49, Tallinn. Ühest loengust osavõtumaks on 6 €. Vajalik on eelnev registreerumine ja lisainfo: SIIT või katrin.soidra-zujev@tlu.ee.


Loengusarja korraldab TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Liikumistervise innovatsiooni klastri SportEST ja Tallinn Liigub programmiga.

Lisainformatsioon, intervjuude ja soovi korral teemadest artiklite kirjutamise kokkuleppimine: Katrin Soidra-Zujev, Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituut, Täiendusõppe koolitusjuht, e-post: katrin.soidra-zujev@tlu.ee, telefon 5647 3623.