Täpsemalt annab Lust-Mardna loengu teemal „Kaela- ja õlavöötme valulikkus - põhjused, ennetamine ja ravi", milles aitab inimestel lahti mõtestada kaela- ja õlavöötmes esinevate lihaspingete ja valude põhjused. Seejärel annab soovitusi, mida teha akuutse valu puhul ja kuidas käituda krooniliseks muutunud valu korral. Toob skeletilihaskonna eripärasid välja, näidates kuidas mõjutavad erinevad kehahoiakud kaela. Vastuse saab küsimus - kui hull probleem on nutikael? Saab teada millal peaks sama piirkonna valulikkusega pöörduma arsti või füsioterapeudi poole.

Loeng on praktiline, selles saab füsioterapeudi eestvedamisel teha läbi mitmeid kasulikke harjutusi kaela- ja õlavöötmele, mis sobiks ka treeningu eelseks soojenduseks, venitamiseks kui ka valude leevendamiseks. Lühidalt räägib ergonoomika põhitõdedest istuva tööga inimestele, mis kaela tervist aitavad säilitada.

Kaela- ja õlavöötme füsioteraapia alane loeng on üks loeng Treeni teadlikult loengu sarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones. Järgmiste teisipäevade teemad on lihastreening, taastumine, treeningu mõju südamele ja ajule, tervisekontroll, mikrobioom ja jooga jne (täpne kava all).

Kõik loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18:00 ja kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on vaid 6 € (maksmine kohapeal, sularahas), sest loengusarja toetab osaliselt Tallinn Liigub.

Lektorist: Katre Lust-Mardna on Füsioteraapia Kliiniku füsioterapeut, üks juhte ja igapäevaselt teiste füsioterapeutide, pereõdede, treenerite jt spetsialistide koolitaja. Lisaks paljudes suurfirmades ergonoomika-alaste praktiliste soovituste ja koolituste tegija. Ta omab erialast magistrikraadi Tartu Ülikoolist ning läbib iga-aastaselt rahvusvaheliste valdkonna erialaseltside (nt ESSKA) koolitusi välisriikides. Lisaks tööle peamiselt ortopeediliste probleemidega patsientidega oma kliinikus, on Katre spetsiifilistemaks huvigruppideks rasedad, sportlased ja istuva töö tegijad, nende liikuma saamine, ülekoormusest ja passiivsetest asenditest tingitud vaevuste vältimine.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2019 on peale seda veel 8 loengud. Need on:
22.10 Mikrobioom, toitumine ja liikumine - bio- ja toiduainete tehnoloog Kaarel Adamberg
29.10 Praktilisi soovitusi laborianalüüside tõlgendamisel arstilt - laboriarst dr Anneli Raave-Sepp
05.11 Venitus soojendusel, treeningus ja taastumisel - füsioterapeut Jörgen Puis
12.11 Terve keha ja vaimse tasakaalu saavutamine jooga abil - joogaõpetaja Kristiina Piiparinen
19.11 Südame ja spordi vastastikune mõju - kardioloog ja spordiarst dr Meelis Vainu
26.11 Haigused, taastumine ja sportimine - spordiarst Agnes Mägi
03.12 Lihastreeningu enamlevinud vead ja õige viis - treener ja toitumisterapeut Egle Eller-Nabi
10.12 Treeningu mõju kesknärvisüsteemile ja ajule - TLÜ professor Kristjan Port

Igale soovitud loengule on vajalik eelnev registreerimine vähemalt 1 tööpäev ette: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult.

Loengusarja korraldab TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut ja toetab Tallinn Liigub.
Inimestele teavitust aitab teha Delfi.

Artikliga on seotud osad varasemate aastate loengute täispikad videod, mida Delfi on filminud.