Ühendriikide tervisetreenerid Huffington Postist ja Greatisti veebilehelt panid kokku 6 punkti, mida nad soovinuks teada enne regulaarse treeninguga alustamist.

1. Küsi endalt: "Miks?"

Liigu 30 minutit päevas, 7 päeva nädalas. Jajaa, tore jutt. Kuid kas see inspireerib inimesi? Vaevalt. Ühendriikide fitness-treener Jonathan Angelilli ärgitab algajaid enne treeningute alustamist mõtlema lihtsa küsimuse peale: "Miks ma tahan liikuda?". Kui su vastuseks on lihtsalt "et suvel hea välja näha," ei kesta motiveeritus ajaliselt kaua. Pigem sea endale eesmärgiks sooritada füüsiliselt rohkem ja efektiivsemalt.

2. Näita enesetahet

Joogainstruktor Julie Skaarup on pidevalt kuulnud inimestelt väiteid stiilis: "Ma ei saa teha joogat, sest ma ei paindu." Täielik jama. Alusta lihtsatest tegevustest ja painutustest ning ära karda teha füüsilist pingutust, kasutades ettekäändeks "ma ei paindu/mul puudub koordinatsioon/ma olen vormist väljas". Leia mõni algajate rühm ja ilmu treeningusse õpihimulisena.

3. Ära põe, kui esialgsed tulemused ei vasta ootustele

Triatleet Terra Castro teab nii mõndagi tulemusspordi ja ränga treeningu kohta, et läbida näiteks maraton nelja tunniga. Castro sõnul seavad ülikõrged ootused aluse põrumiseks. "Parimad tulemused sünnivad siis, kui sa oled puhanud piisavalt," leiab Castro. Pole mõtet treenida viis-kuus korda nädalas, kui sa oled algaja. Alusta väikselt ja puhka enda keha, et vältida vigastusi. Ära karda puhkepäeva võtmist, kui tunned end väsinult.

4. Sea endale realistlikud eesmärgid

Eesmärgid pole vaid maratonijooksjatele või tippsportlastele. Igaüks võib püstitada eesmärke, kui nad on realistlikud ja täidavad nelja kriteeriumi: mõõdetav, ajaliselt nähtav, asjakohane ja spetsiifiline. Näiteks: "Järgmisel nädalal lähen ma kolme joogatrenni." Või: "8. augustiks suudan ma joosta 7 minutit järjest ilma peatumiseta."

5. Tunne rõõmu treeningust, lõbutse

Kui sa ei tunne trenni tegemisest ega liikumisest mingit rõõmu, sa teed midagi valesti. Kui jooksulint tundub Dante põrgu seitsmenda taseme väärilise riistapuuna, siis kaalu teisi liikumisvorme. Jooga, disc-golf, matkamine, ujumine - variante leidub.

6. Ära mõtle üle

Mõned treenerid leiavad, et inimesi hirmutab ära treeningutealane info üleküllus. Algajana on raske kõiki nõuandeid hõlmata jõusaalis ja mujalgi. Ei pea kohe võtme Muscle & Fitnessi ajakirjast õppust ja tegema HIIT-treeninguid, millele järgneks gluteenivaba smuuti joomine ja massaaž. Koera jalutamine ja rattaga sõitmine on juba abiks esimese sammu tegemisel. Alusta lihtsalt. Ja tule arvutist välja.