Aprillis toimuvale rahvusvahelisele aerutamismaratonile prognoositakse sel aastal head ilma, mis teeb selle läbimise lihtsamaks. Nii on näiteks Elbruse vallutamine raskete ilmastikuoludega väga suur saavutus, aga teisel päeval, parema ilmaga on see tunduvalt lihtsam. Kuid tipp on tipp ja jõgi on jõgi. Ja iga teekond algab esimesest sammust, ehk on see õige hetk Sullegi ennast proovile panna?

Maraton toimub ürgse puutumatu loodusega maalilistel aladel. Võistlema võib tulla nii süsta, kanuu, kummipaadi kui ka mõne muu veesõidukiga. Teretulnud on ka loomingulised lahendused. Mõne inimese jaoks on see esmalt võistlus, mille parameetriks tulemus ja aeg, teine tuleb koos sõpruskonnaga elamuse järele ning lihtsalt ennast proovile panema. Meelde jääb see teekond igal juhul.

KUIDAS VALMISTUDA VÕHANDU MARATONIKS?

Siin on üldised soovitused, mis kehtivad enamikele harrastajatele, kes plaanivad osaleda.
Professionaalsemate soovituste saamiseks, treeningkavade koostamiseks palume pöörduda vastava treeneri ja spetsialisti poole.

1.samm.

Mõtle selgeks, miks Sa tuled? Kas tuled võistlema, osalema, päeva nautima? Sõltuvalt sellest pane kokku ettevalmistus.

2. samm

Tutvu põhjalikult maratoni juhendi ja ohutusjuhendiga.

3. samm

Paranda oma üldfüüsilist seisundit. Käi jooksmas, jalutamas, tee jõutreeninguid.

4. samm

Vaata korralikult üle varustus. Mõtle läbi, kas Sul on kõik vajalik olemas? On Sul süst, kanuu, kummipaat või midagi muud? Mis seisukorras see on, kontrolli selle ujuvust ja uppumiskindlust.  Vajadusel lisa alusele ujuvust tagavaid õhuballoone. Näiteks kanuude ujuvuse tagamiseks sobivad hästi vanad sõiduauto õhukummid.

Kas on vajalikud toetavad vahendid: aerud, päästevest, kuivkotid, vahetusriided, jalanõud, telefon? Tea, et maratonil osalejal on kohustuslik kanda kaasas veekindlalt pakitud mobiiltelefoni, kuhu on salvestatud korraldaja kontaktnumber.

Kas on piisavalt ohutusvahendeid ja kaasas esmaabikott? Nöör, pealamp, taskunuga?

5. samm

Kaardista oma tugevad ja nõrgad küljed. Ole endaga aus. Kas on vaja lisateadmisi mõnest valdkonnast? Küsi abi.

6. samm

Mine jõele harjutama. Tee trenne ka sõidukiga, millega plaanid maratonil osaleda. Vali treeninguteks ohutu koht! Käi võimalusel paarilisega või seltskonnaga, kellega plaanid osaleda.

7. samm

Mõtle läbi nii eelnev kui ka maratoni päeva toitumine ja joomine. Uuri kirjandust, kuidas toituda enne maratone, võta kaasa rohkelt vedelikku, energiabatoone, toetavaid snäkke.
NB! Vedeliku tarbimine kogu maratoni vältel on äärmiselt oluline.

8. samm

Tutvu maratonikaartidega ja sea vaim valmis. Tunne hästi kaarti ja jõe ohtlikke kohti, paiku, kus paljud paadiga ümber käivad. Plaani oma strateegia, vestle inimestega, kes on selle läbi sõitnud, kuula nende soovitusi.

9. samm

Leia endale saateauto koos juhiga, kes turvab ja on vajaliku varustusega: söök, jook, kuivad riided, pealambid, apteek jne. ootamas kontrollpunktides ja sildadel.

10. samm

Puhka korralikult välja!

Ülejäänud abinõud ja korraldajate kommentaar avaldatakse homses artiklis. Artikli autor on maratoni kkorduvalt läbinud ja need on ta isiklikud soovitused.