Pärnumaal kontrolliti 30, Saaremaal 10, Hiiumaal 5, Läänemaal 5, Järvamaal 11 ja Raplamaal 10 ettevõtet. Kokku vaadati üle 338 kontoritöötaja töökohta, 195 korral anti suulisi soovitusi, 91 rikkumist fikseeriti kontrollaktides ning 62 rikkumise kohta vormistati ettekirjutused.

Lääne inspektsiooni juhtaja Üllar Kallase sõnul olid tööandjad hämmingus, milliseid ohte kontoritöötajate töös võib olla. „Pärast kontrolli läbimist oldi uute teadmiste üle tõsiselt üllatunud. Mõned töötajad ei osanud korralikult tooli reguleerida, teised jällegi töökohta kujundada. Rõõmuga tõdeti, kuivõrd lihtsate ja kulutusi mittenõudvate vahenditega on võimalik saavutada tervislik töökeskkond,“ lisas Kallas.

Töötervishoiu tööinspektor Janika Rõõmuse sõnul pöörati sihtkontrolli käigus tähelepanu töökoha ergonoomilisele kujundusele: seljatoe asendi ja istme kõrguse reguleerimise võimalusele, klaviatuuri ja hiire paiknevusele, töölaua sobivusele ning arvutiekraani paigutusele.

Küsitluse kaudu hinnati töötajatel esinevaid tervisehäireid: valud kaela-, õla-, randme- või küünarvarrepiirkonnas, seljas ja jalgades.

„Selgus, et enim esineb valusid kaela- või õlapiirkonnas ning seljas. Jalavalu esines kõige vähem. Töökohtadel oli probleemiks töötooli seljatoe ebaergonoomiline asend ning klaviatuuri ja hiire paiknemine erinevatel tasapindadel,“ lisas Rõõmus.

Tööandjad pöörasid liialt vähe tähelepanu töötajate tervisekontrollile. Sihtkontrolliga hõlmatud kontoritöötajatest 32% ei ole läbinud nõuetekohast tervisekontrolli. Samas tõid tööinspektorid esile prillide maksumuse hüvitamise, massaaži, ujumise ja tervisespordi võimaldamise.

Tänavu suunab Tööinspektsioon põhirõhu alaealiste ja noorte tööle, uutele töötajatele, töötamisele ehitusel ning töö- ja puhkeajast kinnipidamisele.