Rand selgitas juhtumit, kus televiisoris reklaamiti Südamejuustu vererõhku alandava toimega. Tema sõnul ei leidnud Euroopa toiduohutuse amet (EFSA) teaduslikku seost Südamejuustu mõjust vererõhu alandamisel, vahendab ERRi uudisteportaal.

"Ma tahan rõhutada, et toit ei ole ravim - ta ei ravi, ei tõkesta haigusi, ei leevenda haigusi," märkis Rand.

Tema sõnul kehtib Eestis 2007. aastast õigusakt, mis sätestab, kuidas, millistel tingimustel ning milliseid väiteid tohib toiduaine pakendil esitada. Enne seda perioodi oli amet puutunud kokku väga erinevate väidetega.

"Me oleme kokku puutunud selliste väidetega, et toit väldib vähki haigestumist, ravib osteoporoosi jne. Sellisest teabest tulenevalt jõutigi nii kaugele, et jõudis kätte aeg, mil oli tarvis hakata reguleerima sellise teabe edastamist tarbijani," selgitas spetsialist. Samas ei ole tema sõnul veel jõutud lõpule sellega, et panna kirja, millise sõnastusega väiteid tohib toitude juures esitada, millistele tingimustele toit peab vastama, kuidas seda toitu tarbida ja mida kõike tuleb toidule juurde öelda.

Rand kinnitab aga, et Eesti turul on praegu siiski ka toiduaineid, millel on täielikult usaldusväärseid väiteid juures. Tema sõnul on erinevaid tervisealaseid väiteid, mida võib toitude juures kasutada, eelkõige lihtsamaid ja üldtunnustatud teaduslikel tõenditel põhinevaid väiteid, teiste hulgas see, et kaltsium on luude arenguks vajalik või C-vitamiin aitab tõsta organismi immuunsust.