Toiduainete märgistamist ja reklaami käsitlevatest tervisealastest väidetest on saanud olulised turustamisvahendid, millega püütakse köita tarbija tähelepanu. Siia kuuluvad näiteks väited kaltsiumi rollist luude tervishoius või C-vitamiini mõjust immuunsüsteemile. Seega eeldavad Euroopa Liidu tarbijad, et saavad täpset teavet ostetavate toodete, eelkõige toodetega seotud tervisealaste väidete kohta.

„Selle nimekirja taga on aastatepikkune töö ja see kujutab endast olulist teetähist toiduainetega seotud tervisealaste väidete regulatsioonis. Euroopa Liidus lubatud tervisealaste väidete nimekiri avaldatakse internetis ja selle abil on kõikidel ELi tarbijatel võimalik teha teadlik valik. Teaduslikult põhjendamata väited tuleb turult kõrvaldada pärast lühikest üleminekuperioodi,” ütles tervise- ja tarbijaküsimuste volinik John Dalli.

Nimekiri aitab ühtlasi saada õiguslikku selgust − toiduainete tootjad teavad nüüd, milliseid tervisealaseid väited nad tohivad või ei tohi esitada. Samuti väheneb halduskoormus, kuna nüüdsest on kõikidel õiguskaitseasutustel võimalik tugineda ühele kindlale lubatud tervisealaste väidete nimekirjale ja otsustada, kas väide on eksitav või mitte.

„Alustatud töö lõpule viimiseks keskendub komisjon teadusuuringutele tuginedes nüüd nendele väidetele, mille heakskiitmist alles kaalutakse,” lisas Dalli.

Heakskiidu saanud väited loetletakse toidu kohta esitatavate toitumis- ja tervisealaste väidete liidu registris vastavalt toidu kohta esitatavaid toitumis- ja tervisealaseid väiteid käsitlevale määrusele (EÜ) nr 1924/2006. Nimetatud register kujutab endast interaktiivset andmebaasi, millega saab tutvuda komisjoni kodulehel.

Toiduainete tootjatele antakse kuus kuud aega, et nad saaksid oma tegevuse uute nõuetega vastavusse viia. 2012. aasta detsembrist alates keelatakse kasutada väiteid, mis ei ole saanud heakskiitu või mille heakskiitmist ei kaaluta.