Hoolitseda tuleb oma füüsise eest: anda talle kvaliteetset toitu, piisavalt koormust ja puhkust, aga ka puhastada-turgutada, nagu oskame. Keha vaenlane on tavaliselt kas liiga suur koormus või sundasendis töö.

Vaimumaailma eest on vaja samuti hoolt kanda: olla positiivne, nautida kultuuri, arendada mõtteid, koormata aju ja anda talle ka puhkust. Normaalset elu segab muretsemine, kartus tuleviku suhtes, negatiivne stress jpm.

Seepärast tuleb hoida tasakaalu – leida aega oma keha ja vaimu korrashoidmiseks. Paljud lahendavad ristsõnu, ragistavad tööl ajusid, mõtlevad palju, kuid unustavad oma keha. Aga keha on loodud liikuma.

Liigutamine tundub algul raske, kuid heaolutunne tehtust väärib proovimist. Keha tänab, aju verevarustus intensiivistub ning pingetaluvus tõuseb.

Hommikune virgutus edukaks päevaks

1. Hõõru kareda pesusalliga üle kogu keha. Ikka nii, et tekiks naha punetus ja soojatunne.

Hõõrumine kiirendab öösel aeglaseks jäänud vereringet, annab nahale värske välimuse ja ergutab nahas olevad närvilõpmeid. Seal vastuvõetud ärritus liigub mööda närvikiudusid kesknärvisüsteemi, kus töödeldakse läbi. Vallanduvad keerukad reflektoorsed reaktsioonid, mis omakorda mõjutavad peale närvisüsteemi kogu keha tegevust. Teatud mõjutuse saavad luud-liigesed, vere-lümfiringe, siseorganid ja ka psüühika.

Kuiv hõõrumine aitab vähendada keha happelisust, tõkestades haiguste levikut. Samuti tekitab see reipa enesetunde, vähendab stressi. 

Massaaž ja venitused on sobilikud päevas mis tahes ajal

2. Massaaž saunalinaga. Võta õhem saunalina, pane see kaela taha ja tõmba tugevalt kord ühelt ning siis teiselt poolt. Väldi rätiku libisemist naha pinnal, nii on toime sügavamatele kudedele. Sel moel saab lihased töökorras hoida ja vältida valusündroomide tekkimist. Selja massaažiks pane rätik selja taha diagonaalis. 

Kaela massaaž seliliasendis. Alternatiiv eelmisele, isegi tõhusam, sest kui pea on maas, saab kaelale rohkem sügavamat mõju avaldada. Venituse ajal pea pöörab kaasa venitatud suunas.

3. Venita. Seisa vabalt, põlved kergelt painutatud. Aseta rätik kuklale, hoides selle otstest, hinga

sügavalt sisse ning väljahingamise ajal tõmba rätikuga pead alla. Samal ajal suru puusad ette. Hoia asendit 2–3 sekundit. Siruta selg, kael ja pea ning hinga sügavalt sisse. Korda 3 korda.

Lihaspikkuse taastumisel saavad ka selle piirkonna närvid säilitada oma elujõu. Venitus annab lülisambale vajalikku nõtkust, kuna paraneb lülivaheketaste ainevahetus. Paindlik lülisammas tõstab kogu keha üldist võimekust. 

Lüli­samba venitus.

NB! Kõik venitused tuleb teha aeglaselt ja hingamise rütmis valu piirini.

Kellel rohkem aega-tahtmist, saab rätiku abil venitada käe-, jala- ja kerelihaseid veelgi.

Tunnetage oma keha, see piirkond mis kange, vajabki enam tähelepanu ja hoolt.

Sirutus. Hinga sisse ja vii käed üle pea, siruta selga.
Venitus seliliasendis. Sama toimega venitus, mis seistes, kuid lihtsam teha.
Seliliasendis jalgade venitus. Toime jala tagumise poole lihastele ja tuharale. Aitab ka seljahädade puhul, kuna venitatud saab ka istmikunärv.