Rohke keedusoola tarvitamine võib tekitada ka hulgiskleroosi ning teisi autoimmuunhaigusi, mille puhul keha ei suuda eristada oma rakke haigustekitajatest. Just sellisele järeldusele jõudsid ajakirjas Nature ilmunud uurimuste autorid, vahendab Novaator.ee.

Immuunsüsteem peab töötama mõõdukalt. Kui keha kaitsevõime on madal, hakkavad meid kimbutama nakkused. Liiga aktiivne immuunsüsteem hakkab keha lagundama. Nii tekivad autoimuunhaigused – lapseeas algav diabeet, liigeseid hävitav reumatoidartriit ja närvisüsteemi laastav hulgiskleroos. Nende haiguste tekkepõhjused on ebaselged.

Osade autoimmuunhaiguste puhul toodetakse liiga palju TH17-abistajarakke - valgeid vereliblesid, mis sünteesivad põletikke tekitavaid aineid. Siiani jäi arusaamatuks, mis põhjustab selle rakutüübi vohamist.

Yale’i ülikooli immunoloogi David Hafleri tähelepanu köitis teadmine, et suure koguse kiirtoidu söömine paneb keha tootma põletikureaktsiooni eest vastutavaid immuunrakke. Uurija nägi võimalikku seost toidu ja põletiku tekkimise vahel.

Tal õnnestuski katsetega tõestada, et inimese ja hiirte rakukultuurid tootsid rohkem TH17-rakke, kui sinna lisati rohkem naatriumkloriidi. Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlased korraldasid sarnase katse ainult näriliste rakkudega ning said sama tulemuse.

Kas soolase toidu söömine võib mõjutada autoimmuunhaiguste kulgu? See on võimalik.

Hafler söötis hulgiskleroosi põdevatele laborihiirtele soolast toitu. Selliste loomade haigus arenes tunduvalt kiiremini. Kõik see viis teadlase huvitava teooriani, et rohke soolase toidu tarbimine võib olla üks autoimmuunhaiguste vallandajatest.

"Inimkond sai alguse Sahara-tagusest Aafrikast, kus soola toiduks ei tarvitatud. Tänapäeva arenenud ühiskonna inimene sööb suures koguses naatriumkloriidi ning just see suurendab nii kõrgevererõhutõve ja tõenäoliselt ka autoimmuunhaiguste levikut, "selgitas Hafler.

Milliste haiguste levikut veel keedusoolaga seostada saab, ei julgenud ta ennustada, sest autoimmuunhaigusi võivad tekitada ka teised rakud peale TH17-abistajarakkude.