Rasvalembus on geenides

 (11)
Rasvalembus on geenides
Foto: Delfi ´Pilt

Miks mõnes peres süüakse rammusaid roogi? Rasvase toidu mokkamööda olek sõltub geenidest, näitas St Louis´s asuva Washingtoni ülikooli arstiteadlaste uurimus.

Rasvumine on muutunud hästi elavas Läänes tõeliseks haiguseks, mistõttu toitumist uurivad usinalt nii bioloogid, arstid kui psühholoogid, vahendab teadusportaal novaator.ee.

Washingtoni ülikooli teadlase Nada Abumradi juhitud uurimisrühma liikmed soovisid selgitada, kuidas inimese meeled mõjutavad söömist ja toidukoguseid.

Selleks uurisid nad tugevalt rasvunud inimesi. Katsealused erinesid geeni CD36 variantide poolest – osade inimeste kehas toodeti vastavat valku väga väheses koguses.Selgus, et inimesed, kelle kehas oli valgu CD36 tase kõrgem, said kohe aru, kui toidus oli rasva. Nende tundlikkus rasva suhtes oli kuni kaheksa korda kõrgem kui sellistel inimestel, kelle kehas oli CD36 kogus väga väike.

Inimese ja teiste loomade keha vajab rasva ning tavaliselt eelistavadki pea kõik loomad energiarikkaid ja rammusaid toidupalu. Siiani uskusid teadlased, et inimesed saavad toidu rasvarohkusest aru toidu tekstuuri abil.

Kuid maitsemeel mängib siin väga olulist rolli ning rasva tajutakse samamoodi nagu magusat ja soolast maitset.