Hiinlaste tava vaadata alati keelt ja katsuda pulssi ei asenda küll päriselt kaasaegset diagnostikat, kuid nende kahe asjata ei ole hiinapärast diagnoosi võimalik panna, selgitab nõelraviarst Lembit Kuhlberg lugeja küsimusele vastates.

"Kui me vaatame keelt, siis see on nagu pilgu heitmine keha sisemusse, sest muutused, mida näeme keele peal, esinevad tõenäoliselt ka siseelundites, " ütleb nõelraviarst Lembit Kuhlberg

Tema sõnul pole keel mõistagi ainuke asi, mida vaadata.

"Vaadatakse juba inimese kõnnakut, kehahoidu, kuidas ta voodis lamab, uuritakse nägu, labakäsi, kõrvu - ühesõnaga kõike, mis silma paistab. Kuid see, mida näeme keele pealt, on mõnevõrra usaldusväärsem. Pulss iseloomustab hetkeseisu, seda mõjutavad isegi hetkelised emotsioonid, keel aga näitab pikemaaegset seisundit."

Kuhlbergi selgitusel on diagnoos lääne meditsiinis ja hiina meditsiinis on täiesti erinevad asjad, kuid hiinlased oskavad suurepäraselt ühendada uut ja vana.

"Kui ühe meie hiina meditsiiniga tegelevate arstide ühenduse - Klassikalise Hiina Meditsiini Seltsi - delegatsioon külastas paar aastat tagasi Xinjiangi hiina traditsioonilise meditsiini hospidali, hämmastas meid hiinlaste oskus võtta maksimaalne oma ajaloolisest meditsiinist ja kaasaegsest tehnoloogiast, " kirjeldab ta.

Kompuutertomograafia on hiinlaste traditsioonilises haiglas sama tavaline nagu meie haiglates, seda ja muud kaasaegset aparatuuri kasutatakse haigusele läänepärase diagnoosi panemisel.

"Haigete vaatamisel eeldati ka meilt, et oleme keelediagnostika alustega tuttavad. Hiina meditsiini meetodeid kasutavad arstid ei saa hakkama keelediagnostikat kasutamata."

Kui Mao Ze Dong omal ajal andis korralduse Hiinas traditsioonilist meditsiini edasi arendama hakata, oli põhjuseks see, et läänepärane ravi oli tollases majandussituatsioonis hiinlaste jaoks ülemäära kallis. Nüüd on kaasaegsed ravimid neil apteegilettidel sama tavalised kui nende oma ravimid. Seepärast on tugevatoimelised kaasaegsed ravimid sageli ka esimene valik, ent kui soovitud tulemust ei saavutata, täiendatakse ravi oma ajaloolise meditsiini meetoditega.