Rohelised köögiviljad

Salat, kapsas, maitsetaimed, spinat, oad ja herned saavad oma rohelise värvi rauda sisaldavast kloroplastist. Lisaks on rohelistes köögiviljades palju C-vitamiini, mis parandab raua imendumist. Rohelised köögiviljad sisaldavad ka palju silmi kaitsvat luteiini ning vere hüübimist tagavat K- vitamiini.

Punased köögiviljad

Punased, kollased ja oranžid köögiviljad saavad oma värvi karotinoididelt. Punased tomatid, kibuvitsamarjad, arbuusid ja verigreibid sisaldavad ka lükopeeni, mis teeb head südamele ja veresoonkonnale ning võib aidata ka vähiriski vältida. Lisaks sisaldavad punased köögiviljad palju C-vitamiini.

Oranžid ja kollased köögiviljad

Kollased köögiviljad nagu mais, melon, kollased paprikad ja tsitrusviljad on head C-vitamiini allikad. Oranžid porgandid sisaldavad palju beeta-karotiini, mis mõjub hästi nahale ja limaskestadele. Kollased kukeseened sisaldavad ka palju D-vitamiini.

Sinised ja lillad köögiviljad

Sinist tooni köögiviljad saavad oma värvi antotsüaniinidest, mis parandavad mälu ja võivad aeglustada vananemisest tingitud muutusi. Antotsüaniinid võivad aidata ennetada ka vähki ja vähendada diabeeti haigestumist. Seetõttu on hea mõte oma igapäevamenüüsse lisada mustikaid, ploome, sõstraid, baklažaani, tumedaid viinamarju ja punast peakapsast.

Heledad köögiviljad

Lillkapsas, kapsas, õun, pastinaak, sibul ja seened sisaldavad allitsiini ja kvertsetiini. Allitsiin aitab ära hoida bakterite ja seente kasvu. Kvertsetiin jällegi on tugev antioksüdant, mis pärsib bakterite kasvu ja viiruste levikut. Valged mandlid ja pähklid on suurepärased valgu ja hea rasva allikad. Lisaks sisaldavad nad ka E-vitamiini.

Allikas: Iltalehti