Eesti meestest on 56% ülekaalulised või lausa rasvunud, kuid see ei sega neil pekisel lihal ja ohtral õllel hea maitsta lasta. Nii paistab asi väljapoole.

Meeste seltskonnas tunnistatakse ausalt nii muret kaalu pärast kui ka otsitakse tuge liikumisega alustamiseks.

Nädal paastu

“Praegune kaal on püsinud 94 kg juures juba kolm aastat, kuigi rulluisutan regulaarselt ja olen suhteliselt palju muutnud ka oma toitumisharjumusi,” pihib konsultandina töötav 27aastane Siim Ausmees. “Käisin isegi nädala paastumas.”

Ta tahaks vähemalt viis kilo kaalust alla võtta. Koos vend Kristo ja sõber Andres Aganiga otsustati oma tervisele rohkem tähelepanu pöörata. Ja kuna sarnaste muredega on teisigi mehi, siis ka nemad punti võtta.

“Meeste puhul on kõige suurem motivaator see, kui sõber kõrval hakkab alla võtma,” arvab Siim Ausmees. “Pealegi kui lubaduse kirja paned, siis ei taha teisi grupiliikmeid alt vedada.”

Meestearstina töötav Kristo Ausmees (32) hindab oma tervist heaks, kuigi vööümbermõõdu tahaks praeguselt 102 sentimeetrilt 94ni kahandada. Ta võtab 3–4 korda nädalas ette tunnise jooksuringi ja vähemalt korra nädalas käib lapsega metsas matkamas. “Vaid 26% meestest tegeleb aktiivselt tervisespordiga,” toob Ausmees välja kurva statistika. “Meie eesmärk on muuta meeste tervisega seotud hoiakuid.”

“See ei ole meeste kaalulangetamise programm,” kummutab tootmisjuhi leiba sööv Andres Agan (27) müüdi, mis projekti “Mehed liikuma 2010 Tartumaal” kohta levima hakanud. “See on teatud inimeste ja ka minu eesmärk, aga mitte kõigi,” rõhutab mees.

Kihlveoga kaalu alandama

Programmi eesmärk on eelkõige rohkem liikuma hakata ja seeläbi oma tervist parandada. Praeguseks on Tartumaa aktiivgrupiga liitunud 37 meest vanuses 26–70 aastat.

Kõigi nende tervisenäitajad on mõõdetud, alates vööümbermõõdust ja kehamassi indeksist ning lõpetades kolesterooli ja testosterooni ehk meessuguhormooniga. Nüüd on plaan rohkem liikuma hakata ja ühiselt ka Tartumaa tervisespordiüritustel osaleda. Nelja kuu pärast, kui programm läbi, tuleb uus mõõtmine.

Andres Agan tunnistab, et kuigi varem tegi ta aktiivselt sporti – mängis korvpalli ja käis kuus korda nädalas ujumas –, on liikumine viimasel ajal üsna soiku jäänud. On päevi, kui ta liigub vaid 300–400 meetrit, mis kulub koduuksest autoni ja pärast autost kontorini.

Nüüd plaanib ta rattaga tööl käima hakata ning on mõelnud ka jooksmisele ja kepikõnnile. Eesmärk on sügiseks praegusest 108 kilost 10 kaotada. “Usun, et see on võimalik, sest olen kaks korda kihlveo peale kaalust alla võtnud,” märgib Agan.

Sellest ka idee, et kõik Tartumaa aktiivgrupi mehed sõlmivad iseendaga kihlveo. Selleks tuleb kirja panna eesmärk, mille nad tahavad nelja kuu pärast saavutada ja lisada ka summa, mille peale kihla veetakse. Kui sügisel selgub, et eesmärk on täitmata, tuleb meestel see summa edaspidi tervislike tegevuste peale kulutada.

Rakukesed üle Eesti

Koolidirektori ametit pidav Aivo Roonurm (45) pani kirja lausa kolm lubadust – kaalu, liikumise ja ka perega seoses. Varem on ta võrk- ja korvpalli mänginud ning naisega peotantsus käinud.

Viimasel ajal on aga liikumisharrastus ära jäänud. “Tunnen sellest puudust,” tunnistab mees. “Siiani olen igasugu vabandusi leidnud, aga nüüd võtan midagi ette.”

Kalju Valgerist (70) on pensionär ning vaatamata soliidsele eale käib kolm korda nädalas Auras ujumas ja läbib vees iga kord kilomeetri. Lisaks väntab kodus ratast. “Tahan paremasse sportlikku vormi saada ja kehakaalu kuue kilo võrra vähendada,” avalikustab ta eesmärgi, lisades, et see sai suurema summaga koos kirja pandud. Siis on ka saavutustahe suurem.

Ettevõtte juhina töötav Mati Kermas (52) teeb trenni 25 korda kuus. “Mulle see lihtsalt meeldib,” märgib ta. Vaatamata heale sportlikule vormile, paneb kolesteroolitase muretsema. Mees loodab projektis osaledes saada ka teaduslikku meditsiinilist infot tervise eest hoolitsemiseks.

“Mehed liikuma” projekti raames korraldati Tartu-, Võru-, Valga- ja Jõgevamaal meeste tervist käsitlevad foorumid, mis lõppesid seiklusmatkadega. Sügisel tahetakse sarnane asi korraldada ka Viljandis.

LEADER-meetme toel on loodud meeste aktiivgrupp Tartumaale, kuid ka Tõrvas on tekkimas oma rakuke. Eestvedajate unistus on, et sellised meeste grupid tekivad üle Eesti. Praegu täidetakse liikumispäevikut paberi peal, kuid sügiseks peaks valmima portaali www.mehedliikuma.ee sisekeskkond, kus saab oma tulemusi talletada. Siis selgub ka see, kes kihlveo võitis ja kes kaotas.


Mehed liikuma

- “Mehed liikuma 2010” puhul on tegu viies Lõuna-Eesti maakonnas käivitatud pilootprojektiga, mis eduka toimimise korral muutub 2011. aastal üleriigiliseks meeste terviseliikumise programmiks.

- Projekti lähem eesmärk on muuta eesti meeste tervisega seonduvaid hoiakuid, parandada terviseteadlikkust ja tõsta meie kõigi tervelt elatud aastate arvu.

- Pikema eesmärgina peaksid eestlased 25 aasta pärast olema ühed tervemad ja sealjuures ka edukamad ning rõõmsamad inimesed kogu Euroopas.

- Projekti sihtgrupp on eesti mehed vanuses 20–69 eluaastat, kes ei tegele regulaarselt tervisespordiga ning kellel esineb sellest tulenevaid terviseprobleeme. Statistikaameti andmetel elab Eestis selles vanusegrupis üle 418 000 mehe.


Keskmine eesti mees

- elab 68 aastat, sellest tervena 54 aastat

- elab ligi 8 aastat vähem ja tervena 7 aastat vähem kui keskmine euroopa mees

- elab ligi 10 aastat vähem kui keskmine eesti naine

Meeste soovitatavad näidud

- vööümbermõõt alla 104 cm

- kaaluindeks (kaal kg/pikkus m²) 19–25

- pulss rahulolekus kuni 80 lööki/min

- vererõhk 130/85 mm Hg

- kolesterool alla 5,0 mmol/l

- veresuhkur alla 5,5 mmol/l

- testosteroon üle 12 nmol/l

Allikas: infomaterjal “Hakkame liikuma!”