Erilise väärtuse annab suur mineraalainete sisaldus, eeskätt südametegevuse jaoks nii vajalik kaalium (500 mg 100 g rukkijahus, nisujahus 150 mg).

Rukki täisterajahu väärtus seisneb veel rikkalikus kiudainesisalduses, mis eriti oluline seedimise korrashoiuks. Kuumtöötlemise käigus toimuvad keemilised protsessid: tärklise hüdrolüüs, fermentatiivsed muutused, suhkrute karamellistumine jm. See annabki leivale iseloomuliku maitse ja mõnusa lõhna ning muudab selles olevad toitained omastatavaks.

Suur osa poeleibadest on valmistatud pärmiga, mis kiirendab leivategu. Kuid vanal ajal valmistati üksnes juuretisega: taigen hapendati. Tehnoloogia on aeganõudev, kuid organismile kasulikum (vanal ajal valmistati paljudki toidud tervislikumalt).

Et kõiki nimetatud ja veel teisigi kasulikke toitaineid leivast kätte saada, organismile omastatavaks teha, on vaja valmistada juuretisega kääritatud tainast. Pärmiga ja suhkruga maitsestatud leib põhjustab paljudel (eriti vanematel inimestel) seedehäireid, kõrvetisi, maohädasid, puhitisi jm.

Mis puutub lisandeisse, siis on müügil kõikvõimalikke seemneid, kliisid, pähkleid... Ja ärgem kartkem leiba süüa - see ei tee paksuks kedagi, sest 100 g leiba annab umbes 200 kcal energiat. Leib seob organismis vett, tekitades kauaks ajaks täiskõhutunde. Seega peaks leib iga päev laual olema – nii, nagu ta on olnud eestlasele toidu sümbol aastasadu.