Kas spordijook aitab saavutada paremaid tulemusi ja hiljem kiiremini taastuda?

Ükskõik millised taastusjoogid ja -pulbrid imet ei tee.

Kui inimene toitub tasakaalustatult, puudub vajadus toidulisandite järele. Skeem, mille kohaselt juuakse treeningu järel taastusjooki, kuid muul ajal süüakse rämpsu, ei toimi. Pigem tuleks pidevalt tervislikult toituda.

Taastumine ei ole tugeva treeningu järgselt tunni või paari küsimus, tegu on ikkagi pikemaajalise protsessiga.

Toidulisandite kasutamine mõõdukalt treenivate tervise- ja harrastussportlaste puhul pole reeglina vajalik. Pigem on see vaid psühholoogiline efekt – kui selle ära joon, küll ma siis alles arenen.

Vajadus võib tekkida siis, kui toitumine on tõesti äärmiselt ebaregulaarne või väga madala kaloraažiga. Kuni tunniajase treeningu jooksul on parim jook puhas vesi.

Kas pärast trenni võib süüa või tuleks kaalu langetamise huvides pigem loobuda?

Kindlasti võiks süüa kohe pärast treeningut, hea oleks vähemalt poole tunni jooksul.

Rahva seas liigub müüt, nagu peaks treeningu järel söömisega ootama − siis põlevad rasvad paremini. Tegelikkuses on asi vastupidi. Kohe võib süüa ka lihtsuhkruid, mida tavaolukorras ei soovita.

Kes tahab, võib siis kasutada lisaks ka mingit valgubatooni või valgulisandiga taastusjooki. Keha kulutab treeningu järel söödud toidu energiavarude taastamiseks ja tallele seda nii kergelt ei pane. Aga nagu öeldud, asja ajab ära ka tavatoit.

Mida võiks süüa?

Tavatoitu – riis, kartul või tatar, sinna juurde kas liha, kodujuust või kohupiim ja kõrvale värske salat. Ühesõnaga, korralik praad. Lisaks tasuks taastada ka mineraalikaod. Hästi sobivad mineraalveed.

Mida teha lihasvalu korral?

Kui pole ammu treeninud, soovitan alustada rahulikult, vastasel juhul on lihasvalu järgmistel päevadel tugev. Edaspidi valu väheneb, sest keha harjub koormusega ja kohaneb.

Väike lihasvalu on normaalne, kuna see on seotud mikrokahjustustega lihastes, mis hilisemate protseduuride käigus taastatakse. Seda ei tasu segi ajada vigastusega.

Üldine on aga väärarusaam, et ainuõige oleks treenida valu vähendamise eesmärgil järgmisel päeval, trotsides valu (tihti ka valuvaigistite mõju all). Samas on ikkagi tegu lihastraumaga ja seetõttu oleks kõige õigem puhata, kuni valu kaob või väheneb miinimumini.

Oletame, et lihas on maja ja treening maavärin, mis põhjustab purustusi. Kui maavärin on tekitanud majale märkimisväärseid purustusi, tuleb remondibrigaad ja hakkab maja taastama, kuid enne, kui maja lõplikult valmis saab, tuleb uus maavärin.

Purustused on veel hullemad kui pärast esimest maavärinat, kuna maja polnud ju jõutud veel korralikult taastada. Sama on ka lihasega – selleks et toimuks areng, andke neile aega puhata ja areneda.

Kui olete algaja sportija, ei suuda te lihasvalu ilmselt täielikult vältida, kuid vähendada küll.

Puusapainutaja venitamiseks peab esimene jalg olema täisnurga all.



TASUB TEADA

Heikki Mägi nõuanded harrastajale

- Kasuta koormust, mis on kooskõlas sinu treeningstaažiga. Kui oled algaja, pole mõtet treenida kui profisportlane.

- Kasvata koormust järk-järgult, siis on ka lihasvalu väiksem.

- Kui on olnud pikem paus, väldi alustades kohe treenimist maksimaalsete koormustega. Esimesed treeningud ei pea alati olema suutlikkuseni.

- Tee alati korralik soojendus ja lõpus venita lihaseid.

- Kui valu juba tekkinud, võib abi olla kergest massaažist, saunast, taastumissalvidest jms.

- Anna lihastele aega taastuda.

Allikas: veebitreener.ee ja kaalustalla.ee