„„Helluse“ bakterist on aktiivselt räägitud alates sellest ajast, kui Tartu ülikooli teadlaste poolt avastatud bakter jõudis Vana-Kuuste piimaühistu Tervisejuustus ja hiljem Tere piimatoodete sarjas „Hellus“ Eesti tarbijateni,“ rääkis TÜ intellektuaalomandi peaspetsialist Jane Saatre.

TÜ teadlased töötavad pidevalt probiootiku omaduste ja võimalikke toimemehhanismide väljaselgitamisega ning edastavad uusi teadusandmeid ka ravimitööstusele, aidates välja töötada uute toodete kontseptsiooni.

2012. aasta mais võtsid Tartu ülikooli emeriitprofessori Marika Mikelsaare ja meditsiinilise biokeemia professori Mihkel Zilmeriga ühendust Prantsuse ettevõte VF Bioscience esindajad.

„Nad otsisid koostööpartnerit, kellel oleks välja pakkuda hästi kirjeldatud probiootiline bakter ning võimekus ühiseks arendustööks toidulisandite väljatöötamisel. Tartu ülikooli teadlaste teadusartiklid ME-3 omaduste kohta olid Prantsusmaa arenduspartnerites tõsise huvi äratanud,“ rääkis Saatre koostöö algusest.

„Tänaseks väljatöötatud piimhappebakteri ME-3 toidulisand annab laialdasema üle-maailmse võimaluse inimeste tervise edendamiseks,“ täiendas Saatre.

Kapsel on mõeldud kasutamiseks inimestele, kellel on hüperkolesteroleemia ehk kui inimesel on leitud uuringutel normist kõrgem kolesterooli väärtus. Hüperkolesteroleemia on üks oluline südame- ja veresoonkonna haigusi põhjustavatest riskiteguritest.

Probleemsete hüperkolesteroleemiliste inimeste hulk maailmas on paraku väga kõrge, näiteks 16-20% USA-s täiskasvanud inimestest. Eestis on kolesteroolitase probleemne hinnanguliselt igal viiendal täiskasvanul.

„Hüperkolesteroleemia puhul on kolesterooli normaliseerivad tooted tervisliku elustiili kõrval üheks väga oluliseks abivahendiks inimese jaoks, kellel on kõrge kolesterooli tase,“ sõnas Saatre, tuues välja, et uuringud on tõendanud, et kapslil on ka mitmeid teisi soodsaid toimeid põletiku ja teiste südame- ja veresoonkonna haiguste riskifaktorite vähendamiseks.