Tartu Ülikooli psühholoogiaosakonna teadur Rene Mõttus koos kolleegidega uuris ligi 1700-t 18-89-aastast Eesti elanikku, kes hakanud Eesti Geenivaramu doonoriks, vahendab Novaator.ee.

Kõik uuringuosalised täitsid testi, mille abil psühholoogid mõõdavad viit isiksuseomadust: avatust, meelekindlust, ekstravertsust, neurootilisust ja sotsiaalsust. Iga uuringuosalisele lisaks iseloomustas teda veel üks lähedane inimene või hea sõber.

Tervislikuma toiduvaliku eelistajaid said madalamaid palle neurootilisuse skaalal, samas olid nad ekstravertsemad, avatumad ja meelekindlamad. Traditsioonilisema toidu – kartulite, kastme ja liha – eelistajad paistsid silma vähema avatuse poolest.

Juba varasemates uuringutes on leitud, et inimesed, kes väldivad rasvaseid toite ja eelistavad kiudaineid, on rohkem avatumad. Avatus on iseloomujoon, mille puhul eelistab inimene vaheldust, mitmekesisust ning on aldis uusi asju proovima.