Tuhandeid aastaid on kookospalmisaadusi rahvameditsiinis kasutatud bronhiidi, köha, nakkuslike nahahaiguste puhul, palaviku alandamiseks, erituselundkonna ja seedimisprobleemide korrastamiseks jm. Kookosõli aktiviseerib kilpnäärme tööd, seda on kasutatud ka immuunsüsteemi tugevdamisel.

Troopilistes maades on kookospähklitega seotud maagilisi rituaale ja uskumusi. Kookospähkleid on ohverdatud hinduistlikel tseremooniatel. Veedalikus kultuuris õnnistatakse kookospähklite ja kookosveega kõike, mida vaja – templeid, uut eluaset või autot.

Ka Hawaiil täitsid kookospähklid rituaalsetes tseremooniates ohvrianni rolli. Nigeerias peetakse kookospalmi pühaks ja temasse suhtutakse kui hoolitsevasse emasse, kes annab oma lastele elu ja toitu.

Bali saare naised aga ei tohtinud kookospalmi puudutada, et mitte ära võtta tema viljakust. Polüneesia legendi järgi võrsus esimene kookospalm koletusliku angerja Te Tuna mahamaetud peast.

Kookospähkleid on kasutatud rituaalides ja näiteks raha-, õnne- ja armuloitsudes. Kookospähkleid seostatakse vaimsuse ja kõrgema teadvusega ning soovitatakse süüa enne rituaale, mis on seotud vaimsuse ja teadvuse avardamisega.

Pikemalt loe kookospähliktest ja nende kasutamisest SIIT.