Esimesed sammud töötajate tervise nimel
Toetades liikumisharrastusi:
- luua võimalusi jalgratta parkimiseks
- toetada spordiklubides osalemist
- korraldada ja toetada sportlikke üritusi
- julgustada töötajaid end pauside ajal liigutama
- pakkuda infomaterjale
Toetades tervislikku toitumist:
- varustada puhta joogiveega, mis on kättesaadav igale töötajale
- teha koostööd ettevõttes asuva toitlustajaga, uurides nende menüü tervislikkust ja tehes sinna vajadusel muudatusi
- luua võimalusi kaasavõetud toidu soojendamiseks
Tööalaste suhete ja koostöö loomisel:
- anda selgeid ja arusaadavaid juhiseid ja eeskirju, nt ametijuhendid, töökorraldused, head tavad
- sõbralik ja toetav kollektiiv
- paindlik ja peresõbralik töögraafik
Mida saab töötaja ise teha, et olla terve?
- süüa iga päev vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilja
- teha tervislikke valikuid toidukohas tööl või võtta ise kodust söök kaasa
- kasutada iga võimalust liikumiseks: lifti asemel trepid, jalutuskäigud pausi ajal jne
- kasutada vähem soola ja valmistoite, mis sisaldavad sageli liialt soola ja rasva
- loobuda suitsetamisest
- teada oma tervisenäitajaid: lasta mõõta vererõhku, kolesterooli ja veresuhkru taset, vööümbermõõtu ja kehamassiindeksit
Tervise edendamiseks töökohal:
- looge töörühm töötajatest, keda tervise teema huvitab, jagage ülesanded ja valige eestvedaja
- uurige teistelt töötajatelt nende eluviiside kohta ja pange kirja nende ootused ja soovid
- koostage töötajate tervise arendamise tegevuskava, planeerige selle jaoks vahendid ja võimalused
- mõelge, kuidas võiksite tulemusi mõõta ja kuidas tagada hästi käivitunud tegevuste jätkusuutlikkus
- küsige nõu tervist edendavate töökohtade võrgustikult või vaadake www.terviseinfo.ee
Allikas: Külli Luuk