Nii on kevadväsimuse ja külmetushaiguste edukal tõrjumisel oluline osa rohkelt C-vitamiini sisaldavatel toiduainetel.

C-vitamiin tõstab organismi vastupanuvõimet infektsioonhaigustele ja põletikele, peletab väsimust ja stressi ning on ka antioksüdant.

Seejuures vähendab ta rasvhapete ning vitamiinide A, D, E, B1 ja B2 oksüdatsiooni ning kaitseb valke, rasvu, süsivesikuid ja nukleiinhappeid (RNA, DNA) vabade radikaalide kahjuliku toime eest.

Viimaste teket soodustavad ebaterved eluviisid (nt suitsetamine, rohke alkoholi tarvitamine), aga ka mitmed ravimid, radioaktiivne kiirgus ning
stress. C-vitamiin on hädavajalik luude, kõhrede, lihaste ja veresoonte ehituses ning parandab raua omastamist.

C-vitamiini on täiskasvanutel iga päev toiduga soovitatav tarbida
75 mg, suitsetajate puhul on see kogus suurem.

Samuti vajavad suuremaid koguseid rasedad naised ja imetavad emad.

C-vitamiin laguneb kergesti temperatuuri, hapniku ja valguse toimel. Seepärast:

- ärge säilitage ega leotage puu- ja köögivilju vees;

- pange köögiviljad keema keevasse vette;

- kasutage ära köögiviljade keeduvedelik;

- ärge hoidke lahtisi köögi- või puuviljasalateid pikka aega laua peal;

- hoidke värsket puuviljamahla külmikus (lahtiselt mitte kauem kui 2–3 päeva).

Poest või turult tasub koju tuua erksavärvilisi paprikakaunu, kapsaid (spargelkapsas, lehtkapsas, rooskapsas, nuikapsas jm) ja puuvilju.

Nüüd oleks õige aeg ära tarvitada ka viimased sügavkülma või keldrisse tallele pandud kodumaiste marjade headust täis moosipurgid.

Toiduvalmistamisel ei maksa unustada maitseaineid (tšilli ja Cayenne’i pipar) ning värsket ja kuivatatud maitserohelist. Rohelist võiks lisada nii soojadele toitudele kui võileibade.

Niisamuti väärib toiduks muutmist koduaias, maitsepotis või metsas tärganud värske kevadroheline. Enamlevinud maitsetaimede kõrval ei tohiks ära unustada ka näiteks nõgest, naati, nurmenukku, võilille, jänesekapsast, rohelist sibulat ja karulauku.

ToiduaineC-vit, mg*
Kibuvitsamarjad840
Värske tšillipipar 240
Kollane paprika 205
Petersell190
Punane paprika 185
Nõges175
Astelpajumarjad165
Spargelkapsas120
Mustad sõstrad120
Hapuoblikas117
Roheline paprika 115
Lehtkapsas110
Murakad100
Rooskapsas85
Papaia80
Till70
Lillkapsas62
Pomel61
Nuikapsas60
Punane peakapsas60
Maasikad60
Kiivi60
Apelsin54
Sidrun, laim50
Spinat50

* Vitamiinisisaldused on väljendatud 100 g toiduaine söödava osa kohta

Allikas: TAI toidu koostise andmebaas, versioon 2.0, www.nutridata.ee/tka, 2010