C-vitamiin aitab organismil talveunest ärgata
Nii on kevadväsimuse ja külmetushaiguste edukal tõrjumisel oluline osa rohkelt C-vitamiini sisaldavatel toiduainetel.
C-vitamiin tõstab organismi vastupanuvõimet infektsioonhaigustele ja põletikele, peletab väsimust ja stressi ning on ka antioksüdant.
Seejuures vähendab ta rasvhapete ning vitamiinide A, D, E, B1 ja B2 oksüdatsiooni ning kaitseb valke, rasvu, süsivesikuid ja nukleiinhappeid (RNA, DNA) vabade radikaalide kahjuliku toime eest.
Viimaste teket soodustavad ebaterved eluviisid (nt suitsetamine, rohke alkoholi tarvitamine), aga ka mitmed ravimid, radioaktiivne kiirgus ning
stress. C-vitamiin on hädavajalik luude, kõhrede, lihaste ja veresoonte ehituses ning parandab raua omastamist.
C-vitamiini on täiskasvanutel iga päev toiduga soovitatav tarbida
75 mg, suitsetajate puhul on see kogus suurem.
Samuti vajavad suuremaid koguseid rasedad naised ja imetavad emad.
C-vitamiin laguneb kergesti temperatuuri, hapniku ja valguse toimel. Seepärast:
- ärge säilitage ega leotage puu- ja köögivilju vees;
- pange köögiviljad keema keevasse vette;
- kasutage ära köögiviljade keeduvedelik;
- ärge hoidke lahtisi köögi- või puuviljasalateid pikka aega laua peal;
- hoidke värsket puuviljamahla külmikus (lahtiselt mitte kauem kui 2–3 päeva).
Poest või turult tasub koju tuua erksavärvilisi paprikakaunu, kapsaid (spargelkapsas, lehtkapsas, rooskapsas, nuikapsas jm) ja puuvilju.
Nüüd oleks õige aeg ära tarvitada ka viimased sügavkülma või keldrisse tallele pandud kodumaiste marjade headust täis moosipurgid.
Toiduvalmistamisel ei maksa unustada maitseaineid (tšilli ja Cayenne’i pipar) ning värsket ja kuivatatud maitserohelist. Rohelist võiks lisada nii soojadele toitudele kui võileibade.
Niisamuti väärib toiduks muutmist koduaias, maitsepotis või metsas tärganud värske kevadroheline. Enamlevinud maitsetaimede kõrval ei tohiks ära unustada ka näiteks nõgest, naati, nurmenukku, võilille, jänesekapsast, rohelist sibulat ja karulauku.
Toiduaine | C-vit, mg* |
Kibuvitsamarjad | 840 |
Värske tšillipipar | 240 |
Kollane paprika | 205 |
Petersell | 190 |
Punane paprika | 185 |
Nõges | 175 |
Astelpajumarjad | 165 |
Spargelkapsas | 120 |
Mustad sõstrad | 120 |
Hapuoblikas | 117 |
Roheline paprika | 115 |
Lehtkapsas | 110 |
Murakad | 100 |
Rooskapsas | 85 |
Papaia | 80 |
Till | 70 |
Lillkapsas | 62 |
Pomel | 61 |
Nuikapsas | 60 |
Punane peakapsas | 60 |
Maasikad | 60 |
Kiivi | 60 |
Apelsin | 54 |
Sidrun, laim | 50 |
Spinat | 50 |