Teadlased on kindlaks teinud, et ananassimahlas sisalduvad ained aitavad tselluliidist vabanemisel, seega on taim nüüd populaarne ka kosmeetikatööstuses.

Samuti sisaldab ananass valke lõhustavaid fermente ning seedimist soodustavat, verd puhastavat ja vererõhku alandavat bromeliini. Nii aitab ananass vältida südameinfarkti, tromboosi ja insulti. Sealjuures tuleks ananassi süüa koos südamikuga, sest bromeliini leidub just seal kõige enam. Nimetatud ensüüm omab vähirakke hävitavat võimet. Seda ainet leidub nii viljalihas kui säsis. Vähivastaste omaduste parimaks ärakasutamiseks on soovitatav süüa konservi asemel just värsket ananassi.

Bromeliini ümber on viimasel ajal tekkinud spekulatiivseid arvamusi, et see lõhustab organismis rasvu ja ravib rasvtõbe. See ei olevat siiski nii, kuna bromeliin rasvadele ei mõju ja hävib soolestikus kiiresti.

Abiks seedimisele

Seedehäirete korral soovitatakse regulaarselt juua enne sööki klaas värsket ananassimahla, süüa lõik värsket või mitu päikese käes kuivatatud ananassi lõiku. Bromeliin hävitab soolestikus valgujääke ja parasiite.

Bromeliin leevendab ka atsidoosi (happeliste ainete haiguslik kuhjumine organismi) ning aitab hoida happe ja leelise tasakaalu ning ravib allergiat, nahahaigusi, kõhukinnisust ja -puhitust.

Värske ananassi mahl alandab palavikku ja lahtistab röga ning aitab leevendada ka kurgu kähedust.

Ananass on looduslik joodiallikas, seega eriti kasulik kilpnäärmeprobleemide puhul. Samuti on sellest abi kollageeni moodustumisele ja haavade paranemisele.

Viljas olevast aminohappest trüptofaanist sünteesitakse organismis mõnuhormooni serotoniini, mis vähendab magusaisu ja annab hea tuju.

Süües ananassi hommikueineks puhastate organismi sinna kogunenud jääkainetest.

Regulaarselt ananassi süües võib tänu viljades sisalduvatele ainetele vähendada silmanägemise halvenemist.

Pool ananassi katab 73% inimese päevasest mangaanivajadusest. See omakorda aitab noorte inimeste luudel paremini kasvada ning vanadel neid tugevdada.

Tõestatud on ka fakt, et ananassil on meie kehavedelikele soodne mõju – ananassi süües muutume oma partneri jaoks magusamaks ja meeldivamaks.

Ananass aitab saleneda

Ananass sobib suurepäraselt treeningujärgseks snäkiks, aidates kehal koormuse järel taastuda ning soodustades ka valkude seedimist.

Toitumisterapeut Sille Poola arvab pärast ananassidieediga tutvumist, et kergem söömine on igal juhul tervislik, ja kui inimene saab dieedivabadel päevadel piisavalt toitaineid, tuleb paar puuviljapäeva nädalas kindlasti kasuks.

Rangema dieedi valijatele paneb Poola südamele, et hommikusöögist võivad siiski loobuda vaid need, kes end selleks piisavalt tugevana tunnevad. “Kui kaks päeva järjest puuviljatoidul olla, võivad juba tekkida detoksifikatsiooni- ehk puhastusnähud. Need võivad avalduda näiteks halva enesetundena,” hoiatab ta.

Kolmandal päeval soovitab Poola tavatoidu tarbimist alustada ettevaatlikult, süües väikesi koguseid. “Neid võiks tõsta aegamisi. Soola ei maksaks samuti kohe tarbida. Enne aedviljad, siis leib-pudrud, kõige lõpus liha-kala-muna,” jagab ta juhiseid. Muidugi on oluline, mida süüakse dieedivabadel päevadel. Vajalikud rasvad peab igal juhul kätte saama.

Sille Poola sõnul on bromeliini kõige rohkem ananassi südamikus ehk selles osas, mis tavaliselt prügikasti loobitakse. Kasulik on kõva ananassisüdamik läbi närida, või kui sobib, siis ka ära süüa.

Ananass on kasulik üksnes värskelt ja värske mahlana. Kuumutatud mahlad ja konservid vajalikke ensüüme ei sisalda.