Eksperdid on aastaid võidelnud, et ülekaalulisus haiguseks tunnistataks, sest see vajab meditsiinilist tähelepanu ja kindlustuskatet nagu teisedki haigused. Siiani on Ameerikas ülekaalulisusele viidatud kui "suurele rahvatervise probleemile".

"Tunnistamine, et ülekaalulisus on haigus, on läbilöök," ütles portaalile USA Today Washingtoni Ülikooli meditsiinikooli toitumiskeskuse direktor Samuel Klein. "Ameerika Meditsiiniühing on tunnustatud siinse meditsiini esindajana ning see on väga oluline aspekt. Ühingu arvamus mõjutab poliitikategijaid, kellel on võimalik teha otsuseid, mis toetaksid nii uuringuid kui sekkumisi, mis aitavad ülekaalulisust ära hoida ja ravida."

Ümbes kolmandik ameeriklastest on paksud, kaaludes 15 või enam kilo üle tervisliku kehakaalu. Lastest ja noorukitest kolmandik on ülekaalulised.

Ülekaalulisus suurendab mitmetesse teistesse haigustesse - näiteks teist tüüpi diabeet, südamehaigused, mõned vähitüübid - haigestumise riski.

"Tunnistades ülekaalulisust haigusena aitab see meditsiinitöötajatel selle keerulise probleemiga, mis vaevab umbes iga kolmandat ameeriklast, võidelda," sõnas ühingu juhatuse liige Patrice Harris.

Kui aga ülekaalulisuse võidkäik jätkub, kannab 2030. aastaks ebatervislikke lisakilosid juba 42% ameeriklastest, väidavad teadlased. Need kilod väljenduvad miljonites dollarites raviarvetes: rasvunud patsiendi raviks kulub aastas 1400 dollarit enam kui tervislikus kaalus oleva inimese kohta.